• 03/10/2012

Plastic elektronica uit zichzelf-assemblerende monolagen

In de afgelopen jaren hebben organische (plastic) halfgeleiders steeds meer aandacht gekregen vanwege mogelijk gebruik in elektronische toepassingen zoals zonnecellen, led's, ...

Trefwoorden: #elektronica, #halfgeleiders, #monolagen, #plastic

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- Ze kunnen goedkoop op grote schaal worden gefabriceerd en hebben goede mechanische eigenschappen. Een veelbelovende techniek voor de fabricage van organische elektronica is ‘bottom-up self-assembled monolayer' (SAM's), waarbij moleculen zichzelf formeren in complexe patronen en structuren zonder menselijke interventie.

Ondanks het feit dat een SAM bestaat uit maar één laag moleculen, kunnen SAM's de macroscopische mechanische en elektrische eigenschappen van een oppervlak veranderen. SAM's zijn aangebracht op de elektrodes om de werkfunctie te manipuleren. De injectie van lading in de halfgeleider kan zo worden verbeterd of onderdrukt.

Het regelen van de drempelspanning in OFET's (organic field-effect transistors) kan ook door middel van SAM's. SAM's die zijn gemaakt van geconjugeerde moleculen kunnen functioneren als halfgeleidende lagen in een OFET. Uit het promotie-onderzoek van Fatemeh Gholamrezaie blijkt dat werkende OFET's met slechts een monolaag-halfgeleider verrassend genoeg kunnen worden gemaakt door middel van spincoaten.

Fatemeh Gholamrezaie (Iran, 1982) studeerde nanoscience in Groningen. Zij voerde het onderzoek uit bij het Zernike Institute for Advanced Materials en hoopt op 5 oktober te promoveren op haar proefschrift Self-assembled monolayers in organic electronics. Gholamrezaie gaat door als postdoc aan de TU Eindhoven.


(GL) (bron en foto: Engineers Online)