• 04/10/2012

Lange termijn effecten van bodemenergietechnologie onderzocht

Bodemenergie in verontreinigd grondwater lijkt positieve effecten te hebben op natuurlijke afbraak van verontreinigingen.

Trefwoorden: #bodemenergie, #bodemenergietechnologie, #effecten, #WKO

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Meer met Bodemenergie (MMB), is een tweejarig onderzoeksprogramma dat zich richt op de toepassing van bodemenergie. De focus ligt hierbij op de toepassing van open systemen, ook wel warmte/koude-opslag (WKO) genoemd. In het programma wordt onderzocht wat de lange termijn effecten van bodemenergie zijn op de bodem.

Het onderzoeksprogramma ‘Meer met Bodemenergie’ is uitgevoerd door een consortium van vier partijen: Bioclear, IF Technology, Deltares en Wageningen Universiteit.

Het onderzoek heeft 12 rapporten opgeleverd. Onderwerpen die onderzocht zijn, zijn ondermeer effecten van WKO op geochemie en biologie, interferentie, effecten op sanering en gebiedsgericht grondwaterbeheer en hoge temperatuuropslag.

Er zijn aanwijzingen dat bij temperaturen hoger dan 25 graden  waterkwaliteitseffecten optreden. Echter, toepassing van bodemenergie in verontreinigd grondwater lijkt positieve effecten te hebben op de natuurlijke afbraak van verontreinigingen.

Deze twee vaststellingen zijn dermate interessant dat een vervolgonderzoek aan de orde kan blijken.

Een samenvatting van het onderzoek is terug te lezen in het Cahier 'Meer met Bodemenergie', te vinden op
Meer Met Bodemenergie.pdf.


(KV) (foto wikipedia)