• 04/10/2012
  • |     BB

e-Blue-bike: eerste fietssysteem voor publieke elektrische fietsen

Vier Vlaamse steden investeren in publieke e-bikes om te onderzoeken welke rol deze kunnen spelen binnen het stedelijk mobiliteitsbeleid. Een initiatief van de Vlaams Proeftuin Olympus.

Trefwoorden: #becharged, #blue bike, #e-bike, #ingrid lieten, #olympus

Lees verder

research

( Foto: Olympus, inhuldiging e-fietslaadstation Hasselt )

ENGINEERINGNET.BE -- Het Vlaams Proeftuinplatform voor elektrische voertuigen Olympus onderzoekt de mogelijkheden van elektrische voertuigen in de stad.

'Elektrische fietsen zitten al een tijdje in de lift', zo stelt de proeftuin, 'maar in publieke deelfietssystemen zijn ze nog opvallend afwezig. Eén van de projecten binnen Olympus is precies het onderzoeken van het potentieel van publieke 'e-Blue-bikes' in een verdeelsysteem'.

De 4 deelnemende steden aan het project - Antwerpen, Leuven, Gent en Hasselt – bekijken nu hoe elektrische deelfietsen geïntegreerd kunnen worden in hun stedelijke mobiliteitsplannen.

In samenwerking met het Vlaams instituut voor Mobiliteit, UGent en Transport &Mobility Leuven onderzoeken ze het mobiliteitsgedrag in vier categorieën: woon-werk vanaf het station; stadsbezoekers vanaf het station en P+R parkings; lokale verplaatsingen stadsbevolking, en dienstverplaatsingen door werknemers lokale bedrijven.

Hasselt en Gent installeren automatische publieke uitleenstations, Leuven leent de e-bikes uit aan het station en Antwerpen laat het stadspersoneel de e-bikes uittesten. De e-bikes worden beheerd door het bestaande Bleu Bike-deelfietssysteem aan de stations.

De bedoeling is dat burgers de e-bikes gaan testen in Gent, Leuven en Hasselt. Alle elektrische fietsen zijn uitgerust met dataloggers die het gebruik van de fietsen registreren (tijdstip van ontlening, afgelegde kilometers, trajectkeuze…).

Daarnaast lanceerde Olympus ook de aanbestedingsvraag om het fietslaadstation van de toekomst te laten ontwikkelen. De opdracht werd gegund aan het Vlaamse bedrijf BeCharged en volgens planning worden de laadstations en e-bikes vanaf begin oktober 2012 in gebruik genomen.



NUTTIGE LINK
Kandidaten – er wordt gestreeft naar een 100-tal - kunnen zich aanmelden via www.ikwilproefrijden.be.