• 08/10/2012

Machine print zonnepaneel binnen 15 seconden (+video)

Uitvinders Shawn Frayne en Alex Hornstein willen een revolutie ontketenen op het gebied van kleine zonnepanelen met hun 'Solar Pocket Factory'.

Trefwoorden: #kickstarter, #printen, #zonnecel, #zonnepaneel

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- De 'Solar Pocket Factory' is een printsysteem waarmee ze vanuit hun achtertuin fotovoltaïsche panelen kunnen printen.

Het project van de twee jonge Willie Wortels is geheel gefinancieerd dankzij crowdfunding-site Kickstarter . Een site waarbij iedereen kan investeren in veelbelovende nieuwe projecten. Met de 'Solar Pocket Factory' als resultaat.

Frayne en Hornstein hebben samen al van alles gebouwd, van lampen tot USB-distrubutiesystemen. Ze merkten echter dat de kleine zonnepanelen die ze gebruikten om hun apparaten van stroom te voorzien bros en kwetsbaar waren. Ook waren ze duur en liet de bouwkwaliteit veel te wensen over.

De twee uitvinders besloten het heft daarom in eigen hand te nemen en hebben maandenlang onderzoek gedaan naar huidige modellen zonnepanelen. Ze ontdekten dat veel van de kosten van deze panelen in de assemblagefase gemaakt worden.

Veel onderdelen van de behuizing worden met de hand in elkaar gezet en gesoldeerd. Ook zagen ze dat 15% van de panelen problemen ondervonden door onnauwkeurig soldeerwerk. Veel van de zonnecellen die ze onderzochten hielden het nog geen paar jaar vol.

Ze dachten het productieproces te kunnen automatiseren en zo 25% van het prijskaartje af te kunnen snoepen en een product te krijgen met minder fouten. Door het gebruik van materialen van hogere kwaliteit slaagden ze er ook in om zonnepanelen te maken met een hoger rendement, die meer licht sprokkelen en langer meegaan.

Het resultaat is de 'Solar Pocket Factory', een kleine automatische machine die op een kleinschalig niveau zonnepanelen kan fabriceren. Het apparaat lijkt op een desktop 3D printer en het team hoopt een volledig werkend model in april 2013 gereed te hebben. Het apparaat zou dan iedere 15 seconden een zonnepaneel kunnen uitdraaien.

Wat zou betekenen dat slechts 1 zo'n machine elk jaar zo'n 1 miljoen apparaten van stroom zou kunnen voorzien.


(Bron en foto: Aandrijven en Besturen)

Video: