• 09/10/2012

Nieuw project focust op dunnefilm zonnecellen

Solar Flare-project streeft naar innovatieve dunne-film zonneceltechnologieën als alternatief voor siliciumzonnecellen

Trefwoorden: #imec, #solar flare, #solliance

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Partners uit de Solliance alliantie kondigden, samen met het Instituut voor Materiaalonderzoek (IMO) van de Universiteit Hasselt, de lancering van het Solar Flare interreg project aan. Dat ondersteunt projecten in de regio Eindhoven-Leuven die focussen op de ontwikkeling van technologieën voor dunnefilm zonnecellen met hogere efficiëntie en lagere kostprijs.

Solliance creëert synergie tussen meer dan 250 onderzoekers uit verschillende onderzoeksinstituten.

Het Solar Flare interreg project heeft als uiteindelijk doel de kost van zonne-energie te verminderen, door de ontwikkeling van innovatieve dunne-film zonneceltechnologieën, dit als mogelijk toekomstig alternatief voor de gangbare siliciumzonnecellen.

Omdat in dunne-film zonnecellen de actieve laag veel dunner is dan in siliciumzonnecellen kan er op de grondstoffen bespaard worden. Maar om van dunne-film zonnecellen een volwaardig alternatief te maken voor siliciumzonnecellen moet de omzettingsefficiëntie (die momenteel ongeveer 13% bedraagt voor modules) verder verhogen tot ongeveer een efficiënte van 17%, zodat ze de efficiëntie van siliciumzonnecelmodules benadert.

Nichetoepassingen zoals zonnecellen geïntegreerd in vensters zouden misschien mogelijk worden. Esthetische argumenten en respons voor indirect licht spelen daar vaak een belangrijke rol, naast de pure kostargumenten.

Solliance creëert synergie tussen meer dan 250 onderzoekers uit verschillende onderzoeksinstituten. Binnen Solliance worden de onderzoeksprogramma’s van de verschillende onderzoeksgroepen afgelijnd, wordt state-of-the-art infrastructuur gedeeld, en wordt nauwe samenwerking met de lokale industrie gestimuleerd.

Partners in het the Solar Flare project zijn ECN, TNO, imec, Holst Centre, TU/e en de Universiteit Hasselt/IMO.


(KV) (foto TU/e)