• 10/10/2012

Ultraschoon met ultrasoon

Huidige behandeling van ontstoken wortelkanaal is in 40% van de gevallen niet effectief. Nieuwe veelbelovende behandeltechniek is ultrasoon spoelen

Trefwoorden: #ultrasoon, #wortelkanaal, #wortelkanaalbehandeling

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET -- De huidige behandeling van een ontstoken wortelkanaal is in 40% van de gevallen niet effectief. Een nieuwe veelbelovende behandeltechniek is ultrasoon spoelen.

Het mislukken van de traditionele wortelkanaalbehandeling blijkt onder andere te zitten in de manier van het schoonmaken van het wortelkanaal: een chlooroplossing wordt ingespoten met een injectienaald. Het oplosmiddel bereikt hiermee niet de bacteriën die in moeilijk bereikbare plekken verscholen zitten. Het schoonmaken, desinfecteren en vullen van de wortelkanalen is bovendien een uitdagend en tijdrovend karwei.

Een alternatief is ultrasoon spoelen. Daarbij wordt een dunne naald in het wortelkanaal geplaatst en met ultrasone frequenties de spoelvloeistof in trilling gebracht.

Het ultrasone spoelen zorgt voor een betere stroming en verspreiding van de chlooroplossing en uiteindelijk voor een schoner wortelkanaal.

Bram Verhaagen onderzocht hoe ultrasoon spoelen precies werkt. Hiervoor maakte hij gebruik  van doorzichtige tandmodellen en van hogesnelheidsopnamen op een snelheid van 1 miljoen beelden per seconde.

De onderzoeksresultaten kunnen nu ook gebruikt worden om de effectiviteit van de huidige ultrasone apparaten nog verder te verbeteren. Uiteindelijk zou een minimaal-invasieve ultrasone schoonmaakmethode, waarbij vooraf boren en vijlen in het wortelkanaal niet meer nodig is, de ideale behandelmethode zijn.


(KV)