• 15/10/2012

Revolutionair ‘plug & play’ transportsysteem

Beckhoff bevestigt haar reputatie van echte innovator. Met het ‘XTS-systeem’ komt de Duitse producent van automatiseringscomponenten met een wel heel erg uniek systeem op de proppen.

Lees verder

Productnieuws

Het gaat om een ‘plug & play’ transportsysteem dat de voordelen van zowel lineaire als rotatieve oplossingen combineert...

Beckhoff is gekend om haar innovativiteit. De firma kwam in 1986 als eerste met een PC-gebaseerde sturing op de markt: de ‘S1000’ en ‘S2000’, twee soft PLC’s die een totaaloplossing voor PLC, Motion Control en CNC boden.

Maar de grote mondiale doorbraak kwam er in 1995 met de lancering van de Beckhoff busklemmen die de elektronica van PLC-kaarten bevatten en door middel an een buskoppelmodule met elke veldbus kunnen worden verbonden.

Patrick Gielis, General Manager Beckhoff Automation Belgium: “Amper een jaar later verbaasde Beckhoff opnieuw vriend en vijand, ditmaal met de ‘TwinCat’: een kernel die toelaat om op één PC gelijktijdig PLC/NC/CNC in real time (50usec) samen met verschillende windows-applicaties te laten draaien. In 2005 kwam de volgende innovatie: ‘EtherCat’, een supersnelle ethernet gebaseerde veldbus (1000 I/O in 30usec).”

Opnieuw revolutionair
Vandaag maakt Beckhoff haar reputatie van pionier nog maar eens waar. Want na een succesvolle introductie op Hannover Messe, lanceert ze vanaf begin volgend jaar het revolutionaire ‘Extended Transport System’ of XTS.

Het gaat om een ‘plug & play’ mechatronisch transportsysteem dat de voordelen van lineaire en roterende oplossingen combineert.

Patrick Gielis: “Eigenlijk werkt de oplossing volgens het omgekeerde principe van een lineaire motor. Eenvoudig gesteld, bevatten de sporen de spoelen met daarin alle automatisering, terwijl de wagentjes met magneten worden uitgerust."

"Deze manier van werken heeft als grote voordeel dat er een veel grotere flexibiliteit is om het traject samen te stellen. Want rechte en gebogen, halfronde sporen kunnen met elkaar worden gecombineerd."

"Een ander voordeel is dat het systeem toelaat om elk wagentje apart te besturen. Hierdoor kan de ‘XTS’ veelzijdig in de meest uiteenlopende branches worden gebruikt.”

Eenvoudiger, dus goedkoper
De oplossing is bestemd voor materiaaltransport op hoge snelheid:
- product verschuiven, productafstand aanpassen, productsnelheid verlagen/verhogen
- product klemmen en bewegen
- product transporteren en uitsluizen
- product manipuleren: uitheffen, sluiten, draaien, sluiting dichtdraaien

Dankzij ‘XTS’ hoeft de machinebouwer dus geen motor en aparte sturingen meer te kopen. Want deze oplossing is een compleet en kant-en-klaar mechatronisch systeem dat een volledig geïntegreerde lineaire motor met vermogenselektronica en trajectregistratie in één toestel omvat.

Het volstaat om de sporen aan elkaar te koppelen, om de drie meter een voedingsmodule te integreren en het systeem via de EtherCat veldbus aan de IPC met TwinCat (PLC/NC) te koppelen.

Patrick Gielis: “Hoewel de XTS duurder is dan een traditionele oplossing, zal het eindresultaat toch goedkoper uitvallen. Want de machinebouwers winnen enorm veel tijd door de eenvoudige montage en besparen doordat de engineeringtijd tot een minimum is herleid en er geen drives en I/O’s moeten worden aangekocht. Het is weliswaar mogelijk om XTS op de persoonlijke behoeften af te stemmen door er extra functionaliteit aan toe te voegen.”

“Maar de oplossing kan op zich al voor heel wat types opdrachten worden ingezet. Zo hebben we het prototype in samenwerking met Bosch Packaging ontwikkeld, dit voor het positioneren van voedingsproducten in een flowpacker.

Deze werd in 2011 op de interpack Messe voorgesteld en de reacties waren uitermate positief. Vandaar dat we hebben besloten om de ‘XTS’ op grote schaal te produceren. Vanaf begin volgend jaar is het systeem wereldwijd beschikbaar. En het zal zonder twijfel een commercieel succes worden, want de aanvragen stromen nu al binnen.”


Meer informatie:
Beckhoff Automatisering
Kempische Steenweg 305 b. 202 - B-3500 Hasselt
Tel.: +32 (0)11 24 08 00 - Fax: +32 (0)11 24 08 01
info@beckhoff.be - www.beckhoff.be

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Beckhoff Automation



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.

Wenst u ook een nieuw product in de markt te zetten, uit te pakken met een succesverhaal bij een klant, te inviteren voor een cursus, seminarie of event?
Klik hier.