• 15/10/2012
  • |     BB

De wonderbaarlijke mechanische wereld van de 'Machines de l'île'

Twee Franse kunstenaars die zich uitgeleefd hebben in het bedenken van de meest onmogelijke mechanische dieren en planten: de wereld van de Machines de l'Ile in Nantes blijft verwonderen…

Trefwoorden: #François Delarozière, #machines de l'ile, #Nantes, #Pierre Orefice

Lees verder

Techniek

( Foto: Verlinde )

ENGINEERINGNET - Een reiger met een vleugelbreedte van 8 meter vliegt met passagiers over de grote reigerboom (L'Arbre aux Hérons) die in het midden van een galerij staat en waarin zich tal van wonderbaarlijke mechanische dieren bevinden: studiemieren, vleesetende planten, bochelcicaden...

Het is geen scene uit een fantasy-film, maar uit 'Les Machines de l’île', een volledig nieuw kunstproject, ontsproten uit de fantasie van de Franse kunstenaars François Delarozière en Pierre Orefice.

De plaats van gebeuren is Nantes, waar de twee kunstenaars de sfeer van de oude scheepswerven wisten te versmelten met de denkbeeldige werelden van Jules Verne en het mechanische universum van Leonardo da Vinci, zoals zij het zelf zeggen.

En daar blijft het niet bij: de site 'les Machines de l'île' omvat ook nog heel wat andere attracties, waaronder de 'Carrousel des Mondes Marins', een reusachtige draaimolen van 25 meter hoog en met een diameter van 22 meter.

Dat is een echt 360° draaiend theater waarin de bezoekers toeschouwers zijn van vreemdsoortige, soms angstaanjagende zeewezens die wervelen in een gigantisch, mechanisch aquarium met drie niveaus, reikend van de zeebodem en de diepzee tot het wateroppervlak.

Ere wie ere toekomt: het nieuws van deze wondere fantasiewereld werd ons aangereikt door de Franse firma Verlinde. Dat bedrijf is fier op zijn bedrage aan het kunstproject: het mocht de takels, lieren en hijsuitrustingen leveren die de grillige mechanische constructies in beweging brengen.

Wanneer een bezoekers bijvoorbeeld over de maquette van de 'reigerboom' vliegen, genesteld onder de vleugels van een reiger, hangen zij aan de staaldraadtakel van Verlinde.

"Elk voorwerp mét publiek dat beweegt moet voldoen aan zeer strenge Europese normen met zeer strikte veiligheidsregels", vertelt Aurelien Jeanjean, verantwoordelijk voor de projectstudie van de 'Machines de l’île'.

"Terwijl de machine en het publiek samen minder dan 1,5 ton wegen, dienden we bijvoorbeeld een industriële takel te gebruiken die 20 ton kan opheffen."

Elke takel is voorzien van een hele rits veiligheidsuitrustingen: overlastbeveiliging, dubbele veiligheidsrem, snelheidscontrole… Hij bevat ook een encoder voor positiecontrole, waardoor de reiger volledig kan geautomatiseerd kon worden. En de 2 takelblokken van de lier bevinden zich in de pantograaf, zowel om esthetische redenen als omwille van het bewegingsbereik.


ACHTERGROND
De website hangt helaas met haken en ogen aan elkaar, maar het openingsuren en het adres vindt u via: www.lesmachines-nantes.fr/en/practical-information/opening-date-and-times. Zonder meer een aanrader!