• 17/10/2012

China en Nederland gaan samen voor getijdenenergie

"Volledige toepassing getijdenenergietechnologie 'Dynamic Tidal Power' in de komende tien jaar"

Trefwoorden: #getijdenenergie

Lees verder

research

( Foto: Kema )

ENGINEERINGNET.NL -- China en Nederland hebben afgesproken om gezamenlijk onderzoek te doen naar een geheel nieuwe vorm van winning van getijdenenergie. Dat gebeurde door het ondertekenen van een overeenkomst, op 27 september 2012.

Met deze methode, genaamd 'Dynamic Tidal Power' (DTP), kan op zeer grote schaal, en op een duurzame en voorspelbare manier, energie worden opgewekt voor vele miljoenen huishoudens.

DTP vraagt om een lange dam dwars op de kust. Een belangrijk voordeel van de methode is dat er geen kustinham hoeft te worden afgesloten.

Uit eerdere studies is gebleken dat een DTP langs de kust van China in de orde van 15.000 MW opgesteld vermogen kan krijgen, wat overeenkomt met het vermogen van de allergrootste waterkrachtcentrales ter wereld.

De Nederlandse overheid heeft een subsidie beschikbaar gesteld aan een consortium van Nederlandse bedrijven, dat daarmee onderzoek verricht naar de haalbaarheid van DTP. Het project kost in totaal ruim 2,1 miljoen euro; het loopt van januari 2012 tot eind 2014.

De Chinese National Energy Administration heeft dan weer, in augustus 2012, een groep van Chinese topbedrijven en onderzoeksinstituten samengesteld om met dat POWER consortium verdere gezamenlijke studies te verrichten.

Er is wel nog veel onderzoek nodig voordat een DTP energiecentrale kan worden gebouwd. Li Sheng, Directeur-Generaal van Hydropower and Water Resources Planning and Design General Institute: “Veel werk moet worden verzet om te bepalen of DTP een haalbare optie is voor China. We hopen dat een geschikt demonstratieproject kan worden ontworpen in de komende één à twee jaar. Als dat succesvol blijkt te zijn, hebben we een solide basis om de toepassing van een grootschalige DTP centrale te onderzoeken”.

Hans Moll, Directeur bij Strukton Engineering en penvoerder van het POWER consortium gaat verder: “Ik ben ervan overtuigd dat onze gezamenlijke inspanningen ertoe zullen leiden dat DTP in de komende tien jaar volledig toegepast gaat worden.”


(KV)