• 17/10/2012
  • |     BB

'10 percent van industriële installaties in Europa is verkeerd geïsoleerd'

“Isolatie van technische installaties zoals stoomleidingen, kolommen, ketels en reservoirs opslagtanks, kan letterlijk miljoenen tonnen koolstofdioxide besparen."

Trefwoorden: #ecofys, #European Industrial Insulation Foundation, #rockwool

Lees verder

Nieuws

( Foto: Rockwool Technical Insulation )

ENGINEERINGNET -- Volgens een onderzoek van de European Industrial Insulation Foundation is 10% - of meer - van alle apparatuur in industriële fabrieken, plants en installaties op dit moment niet geïsoleerd of bekleed met beschadigd isolatiemateriaal.

Bovendien is het niveau van het aangebrachte isolatiemateriaal doorgaans gebaseerd op een minimale investeringsbeslissing.

Dat staat te lezen in het rapport 'Klimaatbescherming met een snelle terugverdientijd', dat begin juli werd gepubliceerd en op zijn beurt gebaseerd is op een onderzoek van Ecofys, een consultancybureau gespecialiseerd in energievraagstukken.

Het onderzoek van Ecofys identificeert het grote energie- en CO2-besparingspotentieel van industriële isolatie. Daarnaast toont het onderzoek aan dat dit potentieel nog niet ten volle wordt benut, hoewel deze mogelijkheden kosteneffectief zijn uit te voeren. In feite verspilt de Europese industrie elke dag energie en geld door tonnen aan vermijdbare CO2 uit te stoten.

Door effectiever gebruik van isolatietechnologie zou bijvoorbeeld het totale brandstofverbruik in de Europese industrie met 620 petajoule (PJ) kunnen verminderd worden en de CO2-uitstoot met ca. 49 megaton (Mt).

Het jaarlijkse besparingspotentieel van 620 PJ is gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van niet minder dan 10 miljoen huishoudens. En het jaarlijkse CO2-verminderingspotentieel van 49 Mt is gelijk aan de CO2-uitstoot van 18 miljoen auto’s.

Andreas Gürtler, directeur van EiiF: “Aangezien de energiekosten nog nooit zo hoog zijn geweest als nu en deze naar verwachting zelfs nog meer zullen stijgen, zullen de potentiële voordelen van kostenbesparende isolatie ook steeds groter worden.”

Rafael Rodriguez, algemeen directeur van Rockwool Technical Insulation, in een commentaar op het rapport: “Isolatie van technische installaties zoals stoomleidingen, kolommen, ketels en reservoirs opslagtanks, kan letterlijk miljoenen tonnen koolstofdioxide (CO2) besparen."

"Uit onze eigen ervaring weten we dat investeren in isolatie zeer rendabel is, omdat zo’n investering zich meestal al binnen een jaar terugverdient."