• 23/10/2012

Grootste drukvat vliegtuigbouw in Duitsland

In het Zentrum für Leichtbau Produktions ­technologie (ZLP) in Stade is 's werelds grootste drukvat voor de vliegtuigbouw in gebruik genomen.

Trefwoorden: #autoklaaf, #drukvat, #vliegtuigonderdelen

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET -- In het Zentrum für Leicht­bauproduktions­technologie (ZLP) in Stade is 's werelds grootste drukvat voor de vliegtuigbouw in gebruik genomen.

In deze zogenaamde 'autoclaaf' (snelkoker) worden koolstofvezelversterkte vliegtuigonderdelen tot 420 graden Celsius uitgehard.

Doordat de autoclaaf 27 meter lang en 6 meter breed is, is hij groot genoeg voor een staartvlak of vleugel van een Airbus A320.

Koolstofvezelversterkte kunststoffen zijn zeer gewilde materialen binnen de luchtvaartsector. Ze worden ook binnen de automobielbranche en bij het maken van windmolenparken gebruikt.

In het drukvat in Stade zijn vensters en openingen ingebouwd zodat de processen die in het drukvat plaatsvinden, geobserveerd en door sensoren gemeten kunnen worden. Via computermodellen kan dan worden berekend onder welke omstandigheden de bouwelementen het beste uitharden.


(KV) (foto wikipedia)