• 23/10/2012
  • |     BB

Onderzoek: microplastics ook in Noordzee overvloedig aanwezig

Studente Lien Bonnier onderzocht samen met ILVO de plasticvervuiling in het Belgische deel van de Noordzee. Tot haar verbazing blijken microplastics ook daar overvloedig aanwezig...

Trefwoorden: #noordzee, #plasticvervuiling

Lees verder

research

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET -- Bij plasticvervuiling denkt men vaak aan de oceanen, waarin het afval de voorbije decennia samentroepte tot uitgestrekte plastic eilanden. En terecht, want dagelijks wordt er 12.000 ton ingekieperd, even veel als 600 volle containers.

Maar ook in onze Noordzee wordt er jaarlijks zo’n 20.000 ton afval, voornamelijk plastic, gedumpt. Lien Bonnier, studente aan de Hogeschool West-Vlaanderen, werkte tijdens haar stage bij ILVO, het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek, mee aan een studie naar plasticvervuiling in het Belgisch deel van de Noordzee.

Het onderzoek kadert in het Europees Interreg-project MICRO dat tot doel stelt om plasticvervuiling in kaart te brengen, de impact en het effect op mariene organismen na te gaan en te bestuderen of microbiële degradatie mogelijk is.

Bonnier onderzocht de opname van microplastics, stukjes plastic kleiner dan 5 millimeter, door inheemse zeedieren als Noordzeekrabben, zeesterren en wijting.

Deze piepkleine deeltjes blijven over na degradatie en fragmentatie van plastic. Maar microplastics worden ook geproduceerd. Je vindt ze in de vorm van minuscule bolletjes plastic in verzorgingsproducten, zoals scrubs.

De impact verschilde duidelijk van soort tot soort. Zeesterren ondervinden weinig hinder van plastic. Doordat de partikels vaak nog te groot zijn, nemen ze geen microplastics op.

Noordzeekrabben nemen de plasticpartikels wel op, maar blijken die vervolgens weer uit te scheiden, waardoor het effect van de vervuiling beperkt blijkt.

Erger is het gesteld met de wijting, een vissoort die veel voorkomt in de Noordzee en die, vooral in Frankrijk, gretig wordt geconsumeerd. Bij analyse van de maaginhoud werden bij alle onderzochte wijtingen plasticpartikels teruggevonden.

Het onderzoek bracht de plasticvervuiling in de Noordzee ook letterlijk in kaart. Op verschillende locaties in het Belgisch deel van de Noordzee, waaronder de havengeul van Zeebrugge, een aantal zandbanken en het strand van Oostende, werden grondstalen genomen.

Tot hun verbazing troffen de onderzoekers in alle zeebodem- en strandstalen sporen van plastic aan. De ernst lijkt groter dan aanvankelijk werd gedacht: microplastics zijn overvloedig aanwezig in het Belgisch deel van de Noordzee.

Het wordt dus hoog tijd om de plasticconsumptie terug te dringen als we willen voorkomen dat onze kust straks één grote plastic beach wordt.


ACHTERGROND
Engineeringnet.be werkt actief samen met Scriptieprijs.be om de vermijden dat waardevolle eindwerken en onderzoekswerk van studenten na hun studies alleen nog stof zouden verzamelen in duffe archiefkasten. De bovenstaande scriptie is daar een mooi voorbeeld van.