• 24/10/2012
  • |     BB

HMVT brengt Electrical Resistance Heating naar Europa (+video)

Ingenieursbureau wil 'slepende verontreinigingen die tot op heden niet gesaneerd konden worden zoals puur product met vluchtige (chloor)koolwaterstoffen' in bodem en grondwater aanpakken.

Trefwoorden: #bodemsanering, #Electrical Resistance Heating, #ERH, #HMVT, #HMVTRS, #TRS

Lees verder

Techniek

( Foto: TRS )

ENGINEERINGNET -- Het Nederlandse saneringsbureau HMVT stapt samen met het Amerikaanse bedrijf TRS in een joint venture: HMVTRS. Via dit samenwerkingsverband willen beide bureaus de saneringstechniek van Electrical Resistance Heating naar de Europese markt brengen.

Deze techniek maakt het mogelijk om verontreinigingen te saneren die tot op heden niet schoon konden worden gemaakt, aldus HMVT.

Electrical Resistance Heating is toepasbaar bij bodem- en grondwatersaneringen. Het principe is eenvoudig. In de bodem worden elektroden geplaatst. Via deze elektroden wordt de bodem met behulp van elektriciteit tot maximaal het kookpunt van water opgewarmd. Deze warmte zet grondwater om in stoom zodat verontreiniging verdampt. Deze stoom en dampen worden vervolgens afgezogen. Het resultaat is een vrijwel schone bodem.

De techniek is volgens HMVT uitermate robuust: de hele bodem wordt warm gemaakt en hiermee verdampt alle verontreiniging. ERH is veel minder gevoelig voor de heterogeniteit van de bodem; ook leem/kleilagen worden verwarmd.

Dit in tegenstelling tot andere in-situ saneringstechnieken die alleen eenvoudig bereikbare verontreiniging wegnemen en die – zeker als sprake is van puur product met vluchtige (chloor)koolwaterstoffen –minder rendement opleveren.

Hiermee biedt ERH, nog steeds volgens HMVT, 'een oplossing voor slepende verontreinigingen die tot op heden niet gesaneerd konden worden'.


Video: