• 14/11/2012

Export mechatronica-bedrijven naar China daalt met 10%

In de mechatronica heeft in het derde kwartaal de positieve trend van de twee vorige kwartalen zich doorgezet. Opmerkelijk: de export naar China daalde de eerste 7 maanden met 10%...

Trefwoorden: #agoria, #China, #export; mechatronica

Lees verder

Nieuws

( Foto: Festo )

ENGINEERINGNET.BE -- In de periode van juli tot september bedroeg de groei 5% t.o.v. dezelfde periode van 2011. Over de negen eerste maanden lagen de leveringen 5,4% hoger dan een jaar eerder. Dat meldt technologiefederatie Agoria.

Volgens de beschikbare cijfers is de export in de eerste zeven maanden van het jaar met 7% toegenomen. Deze stijging is vooral te danken aan de Verenigde Staten (+36.9%), Hongarije (+57.7%), Roemenië (+43.0%), Oekraïne (+35.6%), Rusland (+14.6%), Saoedi-Arabië (+50.4%) en Turkije (+11.6%). De export steeg ook fors naar Indonesië (+50.7%), Zuid-Afrika (+20.6%), Nigeria (+62.8%) en Marokko (+70.1%). Daartegenover staat dat minder werd geëxporteerd naar Spanje (-26.2%), Italië (-6.7%) en …China (-10.0%).

Grote verschillen in deeltakken
Achter de globale trend in de sector gaan grote verschillen in de deeltakken schuil. Pompen & kraanwerk (+17.6%), specifieke componenten (+2.2%) en tandwielen & transmissies (+20.2%) zijn de enige deeltakken die in elk van de drie voorbije kwartalen groeicijfers lieten optekenen. Over de negen eerste maanden van het jaar boekten zij dan ook de sterkste stijging.

Van de andere deeltakken knoopte textielmachines in het derde kwartaal opnieuw aan met groei (+14.8%), maar over de periode van januari tot september gaat deze deeltak is er op achteruit (-4.7%). Voor landbouwmachines daarentegen was het derde kwartaal 2012 minder goed dan in 2011 (-7.2%). Over de eerste negen maanden noteerde deze deeltak wel nog 6.2% groei.

In de andere deeltakken was het derde kwartaal minder goed aan een jaar geleden. De daling was wel beperkter dan in de vorige kwartalen voor gereedschapsmachines (-7.6%), specifieke machines (-5.9%) en specifieke installaties (-10.8%) , maar werd groter voor civieltechnisch materieel (-11.5%). Over de drie voorbije kwartalen gaan deze deeltakken er allemaal op achteruit in vergelijking met dezelfde periode in 2011.

Ongunstige conjunctuur
Voor de volgende kwartalen blijven de conjunctuurvooruitzichten ongunstig. De NBN-barometer voor de machinebouw stabiliseert de jongste maanden onder zijn langjarig gemiddelde.

Het niveau van de bestellingen wordt iets minder negatief beoordeeld dat in de voorbije maanden, maar blijft toch ontoereikend. De vooruitzichten voor de werkgelegenheid en de vraag zijn in september en oktober verslechterd.

Daarbij komt dat de verzekerde activiteitsduur niet verder is verbeterd. Over de vier laatste maanden is hij net onder 5 maanden gestagneerd. Samen met de daling van de capaciteitsbenutting wijst dit erop dat activiteit in de sector aan het verzwakken is.


(bron: Agoria)

LEES OOK HET ARTIKEL UIT ENGINEERINGNET MAGAZINE:
Chinese mechanical engineering gaat voor kwaliteit - artikel