• 30/11/2012
  • |     BB

Chinese Huawei kandidaat om Europese GSM-Rail standaard mee vast te leggen

Europees Spoorwegbureau tekent met drie bedrijven raamcontract voor diverse studies waaronder toekomstige telecomsystemen voor de spoorwegen. Het Chinese Huawei is kandidaat voor GSM-R.

Trefwoorden: #European Railway Agency, #GSM-R, #GSM-Rail, #huawei, #telecom

Lees verder

Nieuws

( Foto: European Railway Agency )

ENGINEERINGNET.BE -- Het European Railway Agency – of het Europees Spoorwegbureau – heeft een overeenkomst getekend met drie spoorwegleveranciers om studiewerk te verrichten rond GSM-R, een internationale standaard voor mobiele communicatie tussen machinist en treindienstleiding.

De raamovereenkomst beschrijft meer bepaald de regels voor de consultancy-diensten voor spoorwegtelecommunicatie die de drie – eventueel - kunnen leveren rondom GSM-R.

De ERA fungeert hiervoor als Europese systeemautoriteit en zal bepalen wie van de drie organisaties mee aan tafel zal zitten om de toekomstige strategieën voor de Europese spoorwegcommunicatie vast te leggen. Daarnaast zal die organisatie ook onderzoeken welk migratieconcept het meest geschikt is.

Het Chinese Huawei Technologies stelde zich kandidaat en meldt nu in de eindselectie van drie te zijn geraakt.

Norman Frisch, verantwoordelijk voor Business Development: "Bij Huawei hebben we een sterke focus op R&D, en we hebben al een groot aantal internationale spoorwegorganisaties als klant." Huawei stelt alvast dat ook zijn R&D-afdeling in China zal betrokken worden bij het onderzoek.


ACHTERGROND
GSM-Rail (GSM-R) is een internationale UIC-standaard voor mobiele communicatie tussen machinist en treindienstleiding. Bij de invoering van ETCS level 2 en level 3 zal GSM-R ook de trein-walcommunicatie van de treinbeveiliging overnemen.
GSM-R is gebaseerd op GSM, maar maakt gebruik van andere frequenties en heeft daarnaast extra functionaliteit, speciaal voor het gebruik in de spoorwegwereld. Het is dan ook onzichtbaar voor normale mobiele telefoons. De frequentieband die gebruikt wordt voor de uplink is 876–880 MHz en voor de downlink 921–925 MHz. (bron: Wikipedia)