• 03/12/2012
  • |     BB

Elia: Stroompannes dreigen op windstille dagen als de zon niet schijnt…

Door het stilliggen van Doel 3 en Tihange 2 kan de Belgische energiebevoorrading deze winter in de problemen raken, 'vooral op koude, winstille winterdagen als de zon niet schijnt'...

Trefwoorden: #doel, #elia, #ENTSO-E, #tihange

Lees verder

Nieuws

( Foto: E.ON )

ENGINEERINGNET.BE -- ENTSO-E, de Europese vereniging van transmissienetbeheerders, heeft zijn Winter Outlook voor de komende winter 2012-2013 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat België tijdens de winterpiek structureel afhankelijk zal zijn van invoer om de vraag naar elektriciteit te dekken, 'met uitzondering van de twee weken van de kerstvakantie'.

Dat heeft, aldus de prognose, direct te maken met de onbeschikbaarheid van productie-eenheden, zoals geweten Doel 3 en Tihange 2 die stilliggen ten gevolge van de ontdekking van 'scheurtjes'. Bovenden heeft de vervroegde sluiting van de Duitse kerncentrales in 2011 naar verluidt nog steeds een impact op het Europese elektrische systeem.

Doordat De Belgische beheerder Elia zijn interconnecties met onze buurlanden heeft versterkt, kan de grenscapaciteit gaan tot 3500MW - het equivalent van 3,5 kerncentrales. In principe is dat voldoende, maar buitenlandse energieleveranciers zullen uiteraard eerst bereid zijn te exporteren nadat hun klanten in eigen land bediend zijn.

Een koudegolf in grote delen van Europa kan dus tot tekorten in België leiden. ENTSO-E: "De situatie voor de winter 2012-2013 wordt (redactie: voor heel Europa) als bevredigend geëvalueerd, echter met een matig risico op stroomonderbreking indien heel Europa door een belangrijke koudegolf wordt getroffen, samen met windstil weer en weinig zonlicht."

Nieuw is dat Elia vanaf 3 december een indicator van het evenwicht tussen vraag en aanbod in België op de homepage van zijn website zal publiceren.

Deze indicator zal opgebouwd zijn als een verkeerslicht dat op groen, oranje of rood staat, afhankelijk van de situatie voor vandaag en voor morgen. De indicator geeft ook een vooruitzicht geeft voor de komende 5 dagen.


ACHTERGROND
Alle elektriciteitstransmissienetbeheerders in Europa (Elia in België) maken previsionele studies voor verschillende tijdshorizonten om na te gaan of de productiecapaciteiten en de netelementen op de vraag voorzien zijn, rekening houdend met een bijkomende reserve om het hoofd te bieden aan het verlies van de belangrijkste productie-eenheid of het belangrijkste netelement. Iedere transmissienetbeheerder maakt dergelijke prognoses. Deze worden door ENTSO-E, de vereniging van Europese TNB’s, voor heel Europa geconsolideerd, en dit voor elke zomerperiode (‘Summer Outlook’) en voor elke winterperiode (‘Winter Outlook’).