• 30/10/2012

Sanering zwaar verontreinigde Waalse Krook eind 2012

Zeer zware, Gentse bodemverontreiniging met koolteer en cyanides aangepakt vanaf eind 2012. Daarna komen daar een nieuwe stadsbibliotheek en een centrum voor nieuwe media.

Trefwoorden: #sanering, #waalse krook

Lees verder

Nieuws

( Foto: De Waalse Krook )

ENGINEERINGNET.BE -- Het zwaar verontreinigde terrein van de Gentse 'Waalse Krook' wordt vanaf eind 2012 gesaneerd. Daarna komen daar een nieuwe stadsbibliotheek en een centrum voor nieuwe media.

Op de site van de Waalse Krook in Gent waren in de negentiende eeuw drie textielfabrieken en een gasfabriek gevestigd. De activiteiten van de gasfabriek resulteerden in een zeer zware bodemverontreiniging met koolteer en cyanides. De verontreiniging is verspreid over een oppervlakte van 3.000 m² tot een diepte van acht meter.

De bouw van bibliotheek en centrum voor nieuwe media gebeurt door cvba Waalse Krook. Dat is een samenwerking tussen de Vlaamse overheid, provincie Oost-Vlaanderen, stad Gent, Universiteit Gent, het AG Stadontwikkelingsbedrijf Gent en het IBBT.

De OVAM, Waterbedrijf TMVW en de cvba Waalse Krook ondertekenden in juli 2012 een overeenkomst, die de weg vrijmaakt voor de uitvoering van de eerste fase van de sanering en herontwikkeling van de site. De OVAM neemt de bodemsanering van de historische verontreiniging op zich.

Door de werken van de drie partijen in één fase en met één hoofdaannemer uit te voeren, is de hinder voor de omwonenden beperkt en worden de kosten sterk gereduceerd.

Om overmatige verkeershinder in het stadscentrum en overlast voor de buren te beperken, zal de aannemer minstens 90 procent van de afgegraven grond via het water afvoeren. In de plaats van 1.610 vrachtwagens van ongeveer 25 ton zullen een 270-tal boten van ongeveer 150 ton de grond afvoeren.


(KV)