• 31/10/2012
  • |     BB

ArcelorMittal: 'zeker tot 2014 geen herstel in eurozone'

Robrecht Himpe van staalproducent ArcelorMittal: "Staalafnemers blijven voorzichtig en schroeven kapitaalinvesteringen terug door de onzekere economische toestand."

Trefwoorden: #arcelormittal, #flat carbon europe, #mittal

Lees verder

Nieuws

( Foto: ArcelorMittal )

ENGINEERINGNET -- Het Flat Carbon Europe segment van staalproducent ArcelorMittal pakte vandaag uit met een operationeel verlies van 303 miljoen euro in het derde kwartaal van 2012 – inclusief herstructureringskosten en exclusief interesten en belastingen. Dat brengt het totale operationele verlies voor de eerste negen maanden op 643 miljoen euro.

Er is volgens de producent voorlopig geen beterschap in zicht. Uit het kwartaalrapport: 'Wij verwachten in de eurozone geen structureel herstel voor 2014. En in 2013 zal de eurozone als geheel in het beste geval stagneren."

De vraag is volgens de staalproducent voor de eerste negen maanden van 2012 teruggevallen met 9,5% vergeleken met 2011: 'Op dit ogenblik ligt de vraag in de EU minstens 28% onder het peil van 2007'.

Robrecht Himpe, Head of Flat Carbon Europe: "Onze klanten schroeven hun investeringen terug als gevolg van de economische onzekerheid. De autoindustrie is er een voorbeeld van, met aankondigingen van diverse grote autoconstructeur die hun activiteiten in Europa herstructureren ."

De hele ArcelorMittal-groep deed het met een verlies in het derde kwartaal van 709 miljoen dollar (547 miljoen euro) al evenmin goed. In 2011 boekte het concern in dezelfde periode nog een nettowinst van 659 miljoen dollar.


GRAADMETER
Zoals Siemens voor de engineering-markt, geldt ArcelorMittal als een graadmeter voor de economische toestand van de staalmarkt. Daarbij geven vooral de vlakstaal-activiteiten een indicatie over het welzijn van afgeleide markten, zoals de maakindustrie en de automobielconstructie.