• 05/11/2012
  • |     BB

Slechts 28% van Belgen vindt zich overgekwalificeerd voor functie

7 Belgen op 10 heeft het gevoel dat hun werk in overeenstemming is met het niveau van hun opleiding. Dat blijkt uit onderzoek van Randstad naar de mismatch van vaardigheden.

Trefwoorden: #randstad, #talent, #Workmonitor

Lees verder

HR

( Foto: Randstad )

ENGINEERINGNET.BE -- Met dit resultaat situeren de Belgische werknemers zich boven het internationale gemiddelde. Dit blijkt uit het nieuwste onderzoek in het kader van de Randstad Werkmonitor gewijd aan de mismatch van vaardigheden en het moeilijk vinden van het juiste talent.

66% van de werknemers stelt ook vast dat hun werkgever moeite heeft met het vinden van de juiste persoon voor sommige functies. Voor 46% van de Belgen ligt het probleem in het vinden van de juiste persoon voornamelijk bij hooggekwalificeerde profielen.

In de realiteit ligt de problematiek van de knelpuntberoepen vooral bij gekwalificeerde arbeiders, gevolgd door ingenieurs en technici, maar ook bij ongeschoolde arbeiders en administratief personeel.

Goede match tussen opleidingsniveau en functie
Op internationaal niveau heeft 66% van de werknemers het gevoel dat hun functie in overeenstemming is met hun studies. België onderscheidt zich het meest op vlak van overkwalificatie. Slechts 28% van de werknemers vindt zich overgekwalificeerd voor de uitgeoefende functie.

Een resultaat dat sterk contrasteert met China (84%), Turkije (78%) en Griekenland (69%) waar de werknemers de weinige opportuniteiten die zich aanbieden met beide handen grijpen, zelfs indien het werk onder hun werkelijke potentieel ligt.

Perceptie werknemer verschilt van de analyse van de uitzendsector
De resultaten van de Randstad Workmonitor zijn op basis van een opiniepeiling bij werknemers, het gaat dus over een perceptie. En in het kader van de match tussen de functie en het studieniveau is er een verschil met één van de vaststellingen uit de Randstad-studie “Into the Gap”, gepubliceerd in juni 2012 en gebaseerd op een andere methodologie.

Volgens de resultaten uit “Into the Gap” is er in België een correcte match van 55%, waarbij we op de 27ste plaats staan in de Europese Unie. In dit rapport is het percentage van onderkwalificatie in België het de 2de hoogste uit de steekproef met 26%.

Moeilijk om specifiek talent te vinden
Algemeen geeft 60% van de werkgevers aan moeite te hebben met het vinden van de juiste persoon. In Brazilië is de witte raaf het moeilijkst te vinden. Maar ook België ontsnapt niet aan het fenomeen: 66% van de Belgische werknemers stelt vast dat hun werkgever geconfronteerd wordt met deze problematiek.

Volgens de Randstad Workmonitor ligt het knelpunt voornamelijk bij hooggekwalificeerde profielen (46%).

Tot slot blijkt uit de studie ook dat 4 op 10 Belgen van mening is dat de werkgevers binnen de 3 jaar met een knelpunt op vlak van gekwalificeerd personeel zal geconfronteerd worden.