• 07/11/2012
  • |     BB

Grootste Belgische SCADA-contract van het jaar toegekend aan Trasys

Wellicht grootste automatiseringscontract van 2012 door Société Wallonne Des Eaux toegekend aan Trasys. Dat bedrijf haalde het van ABB, Cegelec, Fabricom, Schneider Electric en Siemens.

Trefwoorden: #ABB, #Cegelec, #Fabricom, #SCADA, #Schneider Electric, #Siemens, #Société Wallonne Des Eaux, #SWDE, #trasys

Lees verder

Techniek

( Foto: Trasys, CEO Chris De Hous )

ENGINEERINGNET.BE -- De Société Wallonne Des Eaux (SWDE) heeft een contract van 6,5 miljoen euro toegekend voor de ontwikkeling en het onderhoud van een nieuw informaticasysteem dat haar productievestigingen gaat beheren.

Het is wellicht het grootste informaticacontract dat dit jaar in België toegekend wordt in het domein van geautomatiseerde controle op afstand van industriële systemen, zo stelt Trasys in een persmededeling.

De verbintenis heeft een looptijd van 10 jaar. De SWDE wees het contract na een bijna twee jaar durende vergelijkende openbare aanbestedingsprocedure toe aan het Belgische Trasys, dat informaticadiensten en advies levert.

SCADA-systemen
De productievestigingen gebruiken op dit moment onderling verschillende en verouderde informaticasystemen om meetgegevens over het water en de machines te verzamelen, te verwerken en te visualiseren.

Over drie jaar wil Trasys klaar zijn met het ontwikkelen en implementeren van een nieuw en eenvormig informaticasysteem voor het beheer van de productievestigingen van de SWDE.

Het systeem zal de goede werking van de uitrusting en metingen van het water en van de installaties van de productievestigingen verzorgen. Het zal signaleren wanneer er iets mis is of wanneer een grenswaarde bereikt is, en wat er dan moet gebeuren.

Trasys zal het nieuwe systeem integreren met twee andere systemen die belangrijk zijn voor de SWDE: het laboratoriumsysteem en een computerprogramma om het onderhoud van de machines te beheren.

De overschakeling van de oude SCADA-systemen naar het nieuwe zal semiautomatisch verlopen. Tot 2022 zal Trasys het informaticasysteem voor het beheer van de productievestigingen onderhouden. Sinds vorig jaar onderhoudt Trasys al de bedrijfssoftware van SAP bij SWDE.

Eindspurt
Trasys haalde het van andere specialisten in industriële informatica zoals ABB, Cegelec, Fabricom, Schneider Electric en Siemens. Trasys, dat sinds 2006 in handen is van Ackermans & van Haaren, de Nationale Portefeuillemaatschappij en Trasys' management, is ruim 30 jaar geleden ontstaan.

ACHTERGROND
De SWDE is de grootste producent en verdeler van drinkwater in Wallonië. De onderneming voorziet 200 gemeenten en 2,3 miljoen mensen van drinkwater. Het leidingennetwerk voor de distributie van het water is bijna 39.000 kilometer lang. De SWDE wint, zuivert en bewaart het water in 2.000 productievestigingen, waaronder 600 pompinstallaties en 1.000 waterreservoirs.