• 09/11/2012

Robotkat sneller dan Usain Bolt (+video)

Nieuw, supersnelle robotkat gecreëerd in 18 maand.

Trefwoorden: #boston dynamics, #cheetah, #defensie, #robotkat

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- De robot 'Cheetah' van Boston Dynamics, USA, rende zes maanden geleden 28,97 km/h. Slechts zes maanden later doet hij er nog een schepje bovenop: hij haalt 45,54 km/h, dankzij betere algoritmes en meer vermogen.

Wat misschien nog meer bewondering wekt, is dat Boston Dynamics in dit huzarenstukje slaagde in heel korte tijd.

Eind februari 2011 haalde de firma een contract binnen bij het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). Het had dan nog maar enkel een vage schets op tafel, en een grote belofte: een robotkat maken die sneller zou lopen dan de snelste man op aarde. Wat intussen is gebeurd.

Onder meer is het bijzonder ingewikkeld de complexiteit van de pootbewegingen van een vierpotig dier te beheersen in die periode.

Toch moeten we een en ander nuanceren. De Cheethah rent namelijk op een tredmolen, opgehangen aan een takel en aangedreven door een hydraulische pomp die niet in het lijf van de robot zelf zit.

Boston Dynamics laat dat evenwel niet aan zijn hart komen. Ze melden dat ze een versie ervan klaar zullen hebben die geschikt is om in normale buitenomstandigheden te rennen, tegen begin 2013.

Uiteindelijk doel van de firma is snelheden te halen van 80,47 km/h... en meer. De klant, DARPA, is van plan het toestel in te zetten in onherbergzaam gebied voor 'antwoorden op noodsituaties, humanitaire hulp, en andere legergerelateerde missies.”


(KV) (afbeelding Boston Dynamics)

Video: