• 12/11/2012

Godfather van alle windsimulatoren aan publiek voorgesteld (+video)

'Wall of Wind' genereert windsnelheden tot 252 km/h, wat overeenkomt met de meest verwoestende categorie 'nr. 5' orkanen.

Trefwoorden: #orkaan, #stormschade, #windsimulator

Lees verder

research

( Foto: PlanetGadget )

ENGINEERINGNET -- In Florida State University is de 'Godfather' van alle windsimulatoren aan het publiek voorgesteld. Het gevaarte genereert windsnelheden tot 252 km/h, wat overeenkomt met de meest verwoestende categorie, 'nr. 5', orkanen.

De 'Wall of Wind' (WoW) bestaat uit 12 ventilatoren van elk 1,8 meter diameter, die zijn aangedreven door elektrische motoren. Ze staan onder controle van twee frequentieregelaars (meer bepaald VFD's). Deze VFD's zorgen ervoor dat variabele windsnelheden kunnen worden gehaald.

De installatie is onderdeel van het International Hurricane Research Center, die er 8 miljoen US dollar (ruim 6 miljoen euro) voor neertelde.

Doel van de installatie is daarmee materialen en ontwerpen te testen. Deze gebruikt in de bouw, bijvoorbeeld. Nagels, dakspanen, airco-units op het dak,... zullen ze weerstaan aan de passage van nog een verwoestende orkaan?

Shahid Hamid, Directeur van één van de labo's verbonden aan het onderzoekscentrum: “Het komt erop neer dat het onderzoek dat we hier verrichten, niet alleen levens zal redden, maar ook verlies van eigendom zal vermijden, en dus het ontstaan van kosten.”


(KV)

Video: