• 13/11/2012

Fiji Electric ontwikkelt systeem dat voedsel op straling test (+video)

Fiji Electric's machine die scant naar radioactiviteit in rijst groot succes in Fukushima-regio.

Trefwoorden: #fiji, #fukushima, #levensmiddelen, #radiactiviteit, #rijst

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- De mens weet nog niet goed wat de precieze gevolgen zijn van het eten van rijst die behoorlijk radioactief is geworden... en we willen het niet uitproberen, ook.

Dit indachtig, ontwikkelde de Japanse firma Fuji Electric een machine die aan hoge snelheid zakken rijst scant naar het gehalte radioactief cesium. Voor een zak met 30 kg heeft hij 10 seconden nodig.

De machine is voorzien van een lopende band, die zakken rijst die abnormale stralingsniveaus vertonen, op een zijspoor zet. Er zou geen bijzondere opleiding nodig zijn om de machine te bedienen, en hij functioneert zelfs als de levensmiddelen in kartonnen dozen zitten.

In Fukushima, waar de laatste kernramp plaatsvond, gebeurt scannen op radioactiviteit nu reeds. Alleen, ze zijn niet zo snel als velen zouden wensen.

Bijzonder aan de machine is ook dat hij rekening houdt met straling die van elders komt. Hij heeft een 'schild' die deze afschermt.

De voedselscanmachine van Fuji Electric test op cesium 134 en 137. Indien gewenst, kan ook worden ingesteld op het checken naar Jodium-131 gehaltes.

Fuji Electric wil de technologie ook geschikt maken voor andere voedingswaren dan rijst.

Intussen zijn reeds 50 van zijn machines geleverd aan bedrijven in de Fukushima-regio.


(KV) (foto Allpopasia)

Video: