• 13/11/2012

Veiligheids-schokdempers van ACE distributeur tunen Omegamodules - persbericht

Bij klanten van lineaire modules, is het soms als bij autokopers. Sommigen willen de basisuitvoering, anderen de volledige uitrusting, afhankelijk van hun behoeften en hun portemonnee.

Lees verder

Productnieuws

Daarom biedt Bosch Rexroth AG onder de merknaam Rexroth hun Omegamodules met kogelrailsgeleiding aan in verschillende maten en rust ze optioneel uit met veiligheids-schokdempers voor de bescherming van de eindposities.

De distributieriem, die het aandrijfwiel in "Omegavorm" omvat, heeft de Omegamodules hun naam gegeven. In tegenstelling tot conventionele modules, bevindt de aandrijving zich aan het tafelgedeelte.

Dit biedt afhankelijk van de opstelling variabele montage- en verwerkingsmogelijkheden van het tafelgedeelte en het hoofdlichaam. Daardoor is deze oplossing van Rexroth Bosch Group bijzonder geschikt voor lange naven in verticale en horizontale richting.

Het voornamelijk voor de gebieden behandeling en montage ontwikkelde systeem maakt een verbeterde dynamiek met hogere lasten op langere slaglengten mogelijk. Vast gemonteerde aandrijvingen met beweegbaar hoofdlichaam zijn bijzonder geschikt als verticale as. Door het lage bewegende eigen gewicht maakt deze opstelling het dompelen in grote werkruimten mogelijk.

Daarbij bereiken de drie bouwmaten met hoofdlichaambreedten van 55 mm, 85 mm en 120 mm optimale werking met een hoge reproduceerbaarheid bij gelijktijdige hoge stijfheid. Om de flexibiliteit van klanten nogmaals te verhogen, is de aanbouw van meer motoren eveneens mogelijk. Als variant kan de gebruiker het hoofdlichaam vast monteren en meerdere tafelgedeelten met eigen aandrijving onafhankelijk van elkaar gebruiken.

Om de Z-as te beschermen tegen schade bij ongecontroleerde bewegingen, hadden de ontwerpers van de Rexroth Bosch Group als uiteindelijk doel een industriële schokdemper voor ogen.

Al meer dan 20 jaar werken de in Schweinfurt gevestigde ontwikkelaars op dit gebied samen met de Neurenbergse firma Roth GmbH & Co KG. Hun accountmanagers waren bij de ontwikkeling van de Omegamodule betrokken.

"In 2009 vond binnen de Rexroth Bosch Group, de ontwikkeling van nieuwe distributieriem-lineairassen met een speciale rangschikking van de aandrijfelementen plaats, waarbij bij het ontwerpen en advisering onze expertise werd aangevraagd. Na succesvolle afronding en de eerste succesvolle tests van de prototypes werden de drie nieuwe assen gestandaardiseerd en als Omegamodule OBB aan de markt voorgesteld", herinnert Reinhold Michl van het projectteam van de firma Roth zich.

Voor de bij de Rexroth Bosch Group benodigde veiligheidselementen stonden het team speciale industrieschokdempers van ACE voor ogen: "ACE is een innovatief bedrijf. Met een goede structuur en visie. Deze ervaringen hebben we

sinds het begin van onze samenwerking in 1996 opgedaan en we wilden ze in dit project inbrengen", volgens Michls collega Edyta Urbanska, binnen Roth GmbH & Co KG verantwoordelijk is voor de commerciële zorg van de klant.

Vertrouwen is bepalend
Tussen taakstelling en de eerste bestellingen zaten alleen bij de schokdempers negen maanden. Gedurende deze tijd vonden er aan de ene kant talrijke bezoeken met waarnemingen ter plekke plaats. Aan de andere kant werd in ontwerpberekeningen de beste oplossing onderzocht.

Dat laat zien hoeveel men in Schweinfurt juist bij het onderwerp bescherming van de Omegamodule voor zekerheid wilde kiezen. Tenslotte moest dit element de zekere extra voor de meest veeleisende klanten geven.

Uit de veelheid van mogelijke demperoplossingen, raadde het Roth team vanaf het begin de veiligheidsdempers uit het huis ACE aan. Deze zijn in vergelijking met standaard industrieschokdempers geschikt als de kostengunstige variant voor de optie voor inzet in noodgevallen.

Omdat er echter drie verschillende, tussen 20 en 90 kg liggende belastingsbereiken af te dekken waren en dat in het slechtste geval met een botssnelheid van maximaal 5 m/s, kwamen meerdere veiligheids demperoplossingen aan de orde. Dit resulteerde in de interpretaties, die onder meer met behulp van het berekeningsprogramma van ACE Stoßdämpfer GmbH na het invoeren van alle relevante data doorgevoerd werden.

Om de Omegamodules daarbij een zekere buffer te geven, werd in alle gevallen een iets hogere botssnelheid aangehouden. Terwijl voor de lagere belastingbereiken van de ACE schokdempers van het type SCS33-50 met een maximale energie-absorptie van 620 Nm per slag voldoende zou zijn, was de uitkomst dat de grotere versie van het type SCS45-75 voor de 1.654,6 Nm per slag van de hoge bewegende massa maximaal 90 kg noodzakelijk zou zijn.

Daarmee is men voor het doel, alleen in noodgevallen betrouwbaar dienst te doen, van de kant van de schokdempers meer dan goed voorbereid. Maar ongevallen, volgens de deskundigen van Roth, zouden in de Omegamodule met zijn hoogwaardige besturing en bewezen aandrijfoplossingen echt niet optreden.

Uiteindelijk gaf bij één van de marktleiders voor het aandrijven, besturen en bewegen het vertrouwen in de dempers van marktleider ACE de doorslag. Dus worden sinds 2011 de zelfinstellende, compacte en van een vaste aanslag veiligheid voorziene veiligheids-schokdempers in de Omegamodules geïnstalleerd.

Een goede beslissing, zoals blijkt, want gevraagd welke ervaringen met de toegepaste producten bekend zijn, antwoorden Michl en Urbanska unaniem: "Zoals verwacht, voeren zij hun taken betrouwbaar uit. Anders hadden onze klanten met zekerheid al klachten te horen gekregen. Van eventuele problemen, is ons echter niets bekend."


Je kan ACE bezoeken tijdens de Constructeursdag op 20 november in het Nederlandse Maarssen of tijdens de Precisiebeurs in het Nederlandse Veldhoven, 28 & 29-11-2012, op stand 80.

Meer informatie:
www.ace-ace.com

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Küchmedia
<< Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant. >>
Wenst u ook een nieuw product in de markt te zetten, uit te pakken met een succesverhaal bij een klant, te inviteren voor een cursus, seminarie of event? Klik hier.