• 15/11/2012
  • |     BB

‘Winter Outlook’ van Elia eind november verwacht

Aangekondigde Winter Outlook houdt rekening met weerslag van een mogelijke verlenging van de onbeschikbaarheid van de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2.

Trefwoorden: #elia, #ENTSO-E, #winter outlook

Lees verder

Nieuws

( Foto: Barco, controlekamer bij Elia )

ENGINEERINGNET.BE -- De 41 Europese netbeheerders, die niet over eigen productiemiddelen beschikken, maken op regelmatige basis prognoses over het komende seizoen.

Ze schatten daarbij in of het verwachte verbruik kan gedekt worden door de beschikbare productiecapaciteit van hun respectieve landen, rekening houdend met de vooropgestelde import en export.

Zo wordt er van verschillende mogelijke scenario’s uitgegaan, waaronder het verlies van een productie-eenheid of van het belangrijkste onderdeel van het net. Een scenario dat in België dus aan de orde is, door het stilleggen van niet één, maar twee kerncentrales.

Dergelijke prognoses worden door elk van de 41 Europese transmissienetbeheerders en door ENTSO-E, de Europese vereniging van transmissienetbeheerders, geconsolideerd.

Elia meldt nu dat de studie van ENTSO-E voor de winter 2012-2013 eind november zal gepubliceerd worden, samen met zijn eigen ‘Winter Outlook’ voor België. Die houdt rekening 'met de weerslag van een mogelijke verlenging van de onbeschikbaarheid van de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2'.

Elia stelt alvast met alle betrokken instanties te werken 'aan voorbereidende maatregelen die in geval van lokale productieschaarste moeten worden getroffen'.

Dat verwijst naar het beruchte 'afschakelplan' dat de beheerder in het voorjaar publiceerde en toen veel media-aandacht kreeg (zie hieronder).


LEES OOK:
Wat zegt het Elia-afschakelplan precies – de officiële 'fact sheet'

Elia: 'afschakelen op piekmomenten is technisch haalbaar

Sluiting E.ON-centrale van Vilvoorde: wat zijn de gevolgen? – artikel