• 16/11/2012
  • |     BB

Achttien toponderzoekers kiezen voor Vlaanderen

Vandaag zijn de namen van de achttien internationale onderzoekers bekendgemaakt die dankzij het Odysseus-programma in Vlaanderen hun toponderzoek komen uitoefenen.

Trefwoorden: #Elisabeth Monard, #Ingrid Lieten, #Monard, #Odysseus

Lees verder

research

( Foto: FWO, Elisabeth Monard )

ENGINEERINGNET.BE -- Dankzij het Odysseus-programma slaagt Vlaanderen er nog steeds in buitenlandse toponderzoekers naar Vlaanderen te brengen. De overheid stelde hiervoor een budget van 22 miljoen euro ter beschikking, gespreid over 5 jaar.

“Hun komst brengt niet alleen nieuwe kennis en frisse inzichten mee, ook zorgt hun komst voor extra tewerkstelling van Vlaamse en buitenlandse assistent-onderzoekers", aldus Elisabeth Monard, secretaris-generaal van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen, dat instaat voor de selectie en short list van potentiële kandidaten.

"En dan mag je ook de positieve wetenschappelijke uitstraling van zo’n internationale naam voor de gastuniversiteit niet vergeten.”

Minister van Wetenschapsbeleid Ingrid Lieten: “Door die toppers van grijze cellen naar Vlaanderen te halen, tonen we hen dat het hier een vruchtbare onderzoeksgrond is, waar fundamenteel wetenschappelijk onderzoek goed gedijt. Dat onderzoek is immers de basis én locomotief in de innovatieschakel."

De achttien zijn afkomstig van Groot-Brittannië, Italië, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten en zullen aan de slag gaan in Ugent, VUB, Universiteit Antwerpen en KU Leuven.


ACHTERGROND
De volledige lijst:
William Alexander, VS, psychologie, UGent
Paolo Azzuri, Italië, Elementaire deeltjesfysica, UA
Marco Davare, VK, Neurowetenschappen, KU Leuven
Joris De Wit,VS, Neurowetenschappen, KU Leuven
Martin Guilliams, Frankrijk, Biologische en Medische Basiswetenschappen, UGent
Hans Janssen, Denemarken, Ingenieurswetenschappen, KU Leuven
Kian Koh, VS, Farmacologie, KU Leuven
Steven Lowette, VS, Natuurkunde, VUB
Stuart Maudsley, VS, Farmacologie, UA
Benedikt Szmrecsanyi, Duitsland, Taalkunde, KU Leuven
Wim Thielemans, VK, Chemische Ingenieurswetenschappen, KU Leuven
Jeroen Van Boxtel, VS, Cognitieve wetenschappen, KU Leuven
Joost Van Dongen, Duitsland, Plantenfysiologie, KU Leuven
Ine Van Hoyweghen, Nederland, Sociologie, KU Leuven
Pieter Van Vlierberghe VS, Medische genomica, UGent
Patrick Viatour, VS, Farmaceutische wetenschappen, KU Leuven

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) stimuleert het ontwikkelen van nieuwe grensverleggende kennis in alle wetenschappelijke disciplines. Het FWO financiert excellente onderzoekers en onderzoeksprojecten. Het FWO krijgt financiële steun hoofdzakelijk van de Vlaamse Gemeenschap, maar ook deels van de Federale Overheid en vele bedrijven en stichtingen.