• 19/11/2012
  • |     BB

Nieuwe ziekenhuisbacteriën steken de kop op

Studies van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid tonen aan dat de ziekenhuisbacterie MRSA terrein verliest. Tegelijkertijd steken andere antibioticaresistente bacteriën de kop op.

Trefwoorden: #antibioticaresistent, #Escherichia, #Klebsiella, #mrsa, #Staphylococcus, #ziekenhuisbacterie

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- Een studie van 2011 bij ouderen in 60 Belgische woonzorgcentra toont aan dat, in vergelijking met 2005, de besmettingen met de MRSA-ziekenhuisbacterie - Methicilline-resistente Staphylococcus aureus - in België met 7% is gedaald. In ziekenhuizen is dat sinds 2003 zelfs de helft minder.

De gezamenlijke aanpak van de betrokken instanties met een nauwgezette opvolging van de evolutie door laboratoria, goede handhygiëne in de zorginstellingen, een gerichte infectiepreventie, maar vooral een strikter antibioticabeleid, werpt dus vruchten af.

Vooral de resistentie van bacteriën tegen antibiotica blijft – ondanks de positieve resultaten – een pijnpunt. “Want terwijl MRSA teruggedreven wordt, steken nieuwe soorten resistente bacteriën de kop op”, zegt Youri Glupczynski van het nationaal referentielaboratorium voor resistente enterobacteriën.

“Als gevolg van onoordeelkundig gebruik van antibiotica ontwikkelden oorspronkelijk banale darmbacteriën zoals Escherichia coli en Klebsiella pneumoniae mechanismen die antibiotica afbreken.”

“Het is essentieel om die vicieuze cirkel te doorbreken door enkel antibiotica te gebruiken wanneer ze echt nodig zijn”, aldus Michiel Costers van de Belgische Commissie voor de Coördinatie van het Antibioticabeleid.

“In principe kan iedereen drager zijn van resistente darmbacteriën. Gezonde mensen merken daar doorgaans niets van. Enkel bij zwaar zieke of sterk verzwakte mensen kan zo’n besmetting effectief tot een infectie leiden”, legt Béatrice Jans (WIV-ISP) uit.

Om de opmars van deze resistenties zo snel mogelijk de kop in te drukken, wordt de ervaring uit de strijd tegen MRSA nu ingezet tegen deze nieuwe ziekenhuisbacteriën.

“Zo wordt een nationale aanpak opgezet, met een gerichte surveillance en specifieke richtlijnen van de Hoge gezondheidsraad voor de aanpak van CPE-bacteriën in zorginstellingen”, aldus Michiel Costers.