• 19/11/2012

Warmteopslag in Zeoliet-bolletjes

Restwarmte blijkt goed op te slaan in poreuze Zeoliet-bolletjes

Trefwoorden: #fraunhofer, #restwarmte, #zeoliet

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Steeds vaker wordt uit biogas elektriciteit geproduceerd. Ongeveer de helft van de energie komt bij dit proces als restwarmte vrij, die soms, maar lang niet altijd nuttig gebruikt kan worden in bijvoorbeeld kassen of huishoudens.

Het probleem daarbij is vaak dat de warmte niet op hetzelfde moment gebruikt kan worden als dat het geproduceerd wordt. Bovendien wordt biogas dikwijls niet in de buurt van een kas of woonwijk geproduceerd.

Als overbrugging kan warmteopslag dienen. De technische uitdaging is dan om de verliezen zo laag mogelijk te houden. Daartoe presenteert het Fraunhofer Instituut IGB in Stuttgart, samen met het bedrijf ZeoSys, nu een nieuw concept.

Het idee is warmte op te slaan met behulp van poreuze Zeoliet bolletjes. Dit materiaal neemt warmte op als het in contact komt met warme, droge lucht – energie die wordt opgeslagen doordat waterdamp bindt op het enorme oppervlakte van de Zeoliet.

Een gram van dit materiaal heeft een oppervlak van duizend vierkante meter.

Het materiaal geeft weer warmte af als het in contact komt met water. Door toevoer van koude vochtige lucht kan dus de energie op een gewenst moment weer worden teruggewonnen.

Een voordeel van dit materiaal tegenover andere warmteopslagmethodes is dat het Zeoliet zelf tijdens dit proces niet wordt verhit, waardoor er geen verliezen kunnen optreden als gevolg van afkoeling. Bovendien is de energiedichtheid relatief hoog; er kan vier keer zo veel warmte worden opgeslagen als in warm water.

Het Fraunhofer instituut IGB heeft alvast een proef van 1,5 liter kunnen opschalen naar 15, en vervolgens naar 750 liter.


(KV) (foto Fraunhofer)