• 28/11/2012

Einde in zicht voor waterdamp in gesloten verpakking

Onderzoekers ontwikkelen nieuwe vochtregulerende film om condensatie van waterdamp in gesloten verpakking te vermijden.

Trefwoorden: #condenseert, #gesloten verpakking, #waterdamp

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Onderzoekers ontwikkelden een nieuwe vochtregulerende film om de condensatie van waterdamp in een gesloten verpakking te vermijden.

De nieuwe film, die zouten bevat, absorbeert waterdamp zodat de houdbaarheid van het levensmiddel verlengd wordt en het verpakte product er ook beter uitziet.

Sven Saengerlaub en Karin Agulla (Fraunhofer Instituut, Duitsland) ontdekten immers dat de absorptie kwaliteit van calciumchloride en natriumchloride veel hoger is dan die van polaire polymeren zoals polyamide, cellulose vezels en droogmiddelen zoals silica gel. Ze beweren dat de nieuwe filmen de relatieve vochtigheid in de verpakking stabiliseren zodat condensvorming kan vermeden worden.

Het onderzoek werd uitgevoerd met polymeren zoals polypropyleen (PP), polylactic acid (PLA), polyethyleen terephthalaat (PET) en polystyreen (PS). Natrium chloride in combinatie met PLA en PP gaf de beste resultaten.

Het doel is om te vermijden dat waterdamp condenseert in de gesloten verpakking. Op deze manier wordt een langere houdbaarheid bekomen en ziet het product er ook beter uit. Consumenten beschouwen immers de aanwezigheid van water als niet hygiënisch.

Verdere studies zullen echter noodzakelijk zijn om deze techniek te verfijnen, de kwaliteitsvoordelen van deze verpakkingsmaterialen te bevestigen en de migratie van de zouten te onderzoeken.

Het soort zout is daarbij bepalend voor de absorptie eigenschappen.

Daarenboven worden er best polymeren gebruikt met een hoge waterdampdoorlaatbaarheid.

De bedoeling is om deze filmen en schaaltjes ook te testen bij kazen.


(KV) (Bron: FoodGate)