• 20/11/2012

Hilde Crevits huldigt nieuw radarnetwerk in Gentse haven in

Crevits : “We willen de waterwegnetwerken in Vlaanderen optimaal gebruiken en dat kan via nieuwe hoogtechnologische systemen.”

Trefwoorden: #gent, #haven, #radarnetwerk, #radars

Lees verder

Techniek

( Foto: Haven Gent )

ENGINEERINGNET.BE -- Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare werken Hilde Crevits huldigde op dinsdag 13 november 2012 samen met het havenbedrijf Gent het nieuwe radarnetwerk in.

Het nieuwe netwerk van 8 radars maakt het namelijk mogelijk om dag in dag uit en bij nacht en ontij de scheepvaart in de haven te zien en te begeleiden. Vlaanderen investeert ruim 2,4 miljoen euro in de nieuwe apparatuur.

Per jaar varen er 3.500 zeeschepen de Gentse haven in en uit. Daarnaast meren nog eens 16.000 binnenvaartschepen af aan een kaai en passeren er 35.000 binnenvaartschepen op het Kanaal Gent-Terneuzen in de richting van onder meer Frankrijk, Nederland of Duitsland.

De afdeling Scheepvaartbegeleiding van de Vlaamse overheid heeft in 2006 al in een camerasysteem in de Gentse haven geïnvesteerd. Met 45 kleurencamera’s in het havengebied kan het Havenbedrijf er al enkele jaren makkelijk een oogje in het zeil houden.

Bovenop het bestaande camerasysteem zijn dus nu op de gevaarlijke verkeersknooppunten de nieuwe radars geplaatst. De beelden van zowel de camera’s als van de radar zijn te zien op schermen in de kapiteinskamer. Van hieruit wordt het scheepvaartverkeer dag en nacht begeleid.

Ook de crisisruimte in het Havenbedrijf werd verder uitgerust zodat in geval van een calamiteit in de haven alle operationele informatie aanwezig is, afkomstig van radar, AIS (het automatisch identificatiesysteem van schepen), camera’s en het haveninformatiesysteem van het Havenbedrijf. Deze informatie wordt bovendien doorgegeven aan betrokken instanties zoals de scheepvaartpolitie en douane.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits : “We willen de waterwegnetwerken in Vlaanderen optimaal gebruiken en dat kan via nieuwe hoogtechnologische systemen. Niet alleen op de weg, ook op alle vaarwegen en in de omgeving van de havens moet het verkeer vlot kunnen verlopen.”


(KV)