• 21/11/2012
  • |     BB

Ablynx in zee met Noorse Algeta voor onderzoek tegen kanker

Gentse biotechfarmaspeler Ablynx sluit akkoord met Noorse Algeta voor onderzoek naar nieuwe kankertherapieën.

Trefwoorden: #ablynx, #Algeta, #kanker, #Menrad, #nanobodies

Lees verder

research

( Foto: Algeta, Thomas Ramdahl )

ENGINEERINGNET.BE -- Het Vlaamse Ablynx en het Noorse Algeta gaan samen research verrichten. De bedoeling is de mogelijkheden te onderzoeken van de combinatie van de gepatenteerde technologieën van beide bedrijven.

Voor het Gentse Ablynx is dat de technologie van zijn nanobodies, voor Algeta gaat het om het thorium-227 geladen alfa-deeltje en zijn chelatie- en conjugatietechnologieën. Welk type kanker specifiek geviseerd wordt, is niet vrijgegeven.

Andreas Menrad, Chief Scientific Officer van Ablynx: "Onze nanobodies hebben het potentieel om heel selectief en efficiënt Algeta's thorium-227 te transporteren naar de plaats van de tumor. We zijn erg enthousiast om onze unieke en krachtige technologie te combineren met Algeta's toonaangevende expertise in geladen deeltjes om zo op zoek te gaan naar een doorbraak in kanker."

Ook volgens Thomas Ramdahl, Chief Technology Officer van Algeta, biedt de combinatie potentieel: "Deze alfa-molecule zou een hogere potentie en betere werkzaamheid (kunnen) hebben dan andere farmaceutisch geladen deeltjes, met het bijkomende voordeel dat er geen gekende cellulaire resistentiemechanismen zijn tegen de celdodingseigenschappen van alfa-deeltjes."

Beide bedrijven zullen samen investeren in de research, die 'naar verwachting in de eerste instantie één jaar zal duren, maar met de optie tot verlenging nadien'. Bijkomende details werden niet bekend gemaakt.