• 21/11/2012
  • |     BB

Aquafin in de weer om ammoniak uit de Aa te houden

Door een lek bij een bedrijf in Weelde is zaterdagavond 17 november 2012 een grote lading ammoniak terechtgekomen in de openbare riolering.

Trefwoorden: #aquafin

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Afvalwaterzuiveraar Aquafin legde daarop een pompstation, dat aansluit op de zuivering van Poppel, stil en bracht het door de ammoniak vervuilde rioolwater via vrachtwagens naar de zuiveringsinstallatie van Turnhout. Daar wordt het tijdelijk opgeslagen en geleidelijk aan verder verwerkt.

Griet Cumps, bekkenverantwoordelijke Aquafin voor het Netebekken: "De ammoniaklek naar het rioolwater heeft geleid tot een veel te hoge zuurtegraad in het water. Een lozing naar de beek de Aa zou leiden tot vissterfte en de waterplanten aantasten.”

Na het voorval zijn de pompen terug opgestart om het resterende ammoniakaal water naar de zuiveringsinstallatie van Poppel te voeren.

Cumps: "Daar hebben we een bekken leeggepompt om het toekomende water te stockeren. Het grootste deel van deze buffer zal ook naar Turnhout worden afgevoerd, enkel de laatste 300m³ zullen we ter plaatse houden en geleidelijk mengen met het normale huishoudelijk afvalwater.”