• 26/11/2012

Vlaanderen wil voorsprong in 3D-printing niet uit handen geven

Eurocommissaris Karel De Gucht: "Met de technologie van 3D­ printing gaan we een revolutie krijgen die productie op maat terug naar hier haalt." Dat hebben we nog gehoord van ... Obama.

Trefwoorden: #Colruyt, #D&C Services, #Ecover, #Flanders InShape, #Howest Industrial Design Center, #Incentim (KULeuven R&D), #Komosie, #Leuven MRC, #Materialise, #Melotte, #OVAM, #Pars Pro Toto, #PLAN C, #Robberechts, #Royal Haskoning, #Sirris, #Sustenuto, #Telenet, #TP Vision, #VIT

Lees verder

Magazine

( Foto: Materialise )

ENGINEERINGNET.BE -- In De Morgen van 20 oktober 2012 herhaalt Eurocommissaris Karel De Gucht quasi letterlijk de argumenten die Amerikaans president Obama begin augustus naar voor schoof om het eerste onderzoekscentrum voor 3D-printing en additieve fabricage in de VS op te richten: "Met 3D-printing gaan we een revolutie krijgen en halen we productie op maat terug naar hier." (Zie artikel-link onderaan).

Obama stelde toen: "Dit instituut moet voorkomen dat de productiejobs van morgen wortel schieten in landen zoals China of India. Dat is hoe we mensen bij ons terug werk kunnen bieden in een duurzame economie." Met andere woorden: zo halen we jobs terug ook verre landen die nu door hun lage lonen massaproductie meer en meer naar zich toe lokken.

Vlaanderen pionier in additieve fabricage
Feit is dat Vlaanderen ongemeen sterk staat in digitale productie, zeker in vergelijking met de ons omringende landen - zelfs Duitsland. Er zijn verschillende Vlaamse fabrikanten aan de slag met 3D-printing en additieve fabricage, en we mogen ons zelfs op de borst kloppen het grootste productiecentrum van Europa (bij Materialise) te herbergen.

Dat schept uiteraard perspectieven, iets waar Plan C – het Vlaams Transitienetwerk voor Duurzaam Materialenbeheer - op in wil spelen: op 29 november lanceert het samen met 19 Vlaamse partners 'iMade'.

iMade wordt een netwerk van dienstencentra voor 'rapid manufacturing' – een term die begrippen als 'rapid prototyping, 3D-printing, digitale, cloud en additieve fabricage – samenvat.

De bedoeling is naar verluidt 'om Vlaanderen te laten uitgroeien tot de eerste Europese regio die productie op maat een lokale en duurzame inbedding geeft'. Met andere woorden: een vervolg breien aan de sterke positie die Vlaanderen nu al heeft in de technologie en die voorsprong niet uit handen geven.

Stevige ambities, zoals het hoort
Het plan getuigt alvast – zoals het hoort, het gebeurt te weinig – van een stevige brok ambitie. In het officiële persbericht: 'Er is een toekomst denkbaar waar in iedere Vlaming een 'huis-tuin-keuken' 3D-printer bezit. iMade stelt een regionaal netwerk voor waarbij die hoogwaardige technologieën beschikbaar worden gesteld aan bedrijven, ontwerpers en gedreven individuen, in combinatie met ateliers en sociale werkplaatsen waar de afwerking en de assemblage gebeuren.'

'Op die wijze brengt iMade een toekomst dichterbij waarbij een Vlaming van op zijn tablet thuis een ontwerp van een voorwerp uploadt, dat vervolgens lokaal wordt gemaakt en enkele dagen later thuisbezorgd wordt."

Er wordt alvast van start gegaan met twee concrete proefprojecten om ervaring op te doen: in de meubelindustrie met als partner Robberechts en in de elektronica met televisiemakers TP Vision.

Duurzaam materialenbeheer
Is één pijler het verder ontwikkelen van additieve fabricage zoals 3D-printing, laser sintering en stereolithografie, dan past dat productiegebeuren volgens de initiatiefnemers in een nog groter geheel: het duurzame beheer van de hele materialenkringloop, of cradle-to-cradle.

De initiatiefnemers: "Duurzaam beheer van materialen is van strategisch belang. Het aantal grondstoffen en hulpbronnen is eindig. De volgende kwart eeuw worden 3 miljard nieuwe consumenten in de middenklasse verwacht. Dat impliceert een steeds versnellende race op grondstoffen en hulpbronnen."

"Slimme lokale productie moet de ambitie hebben om de materialenkringloop te sluiten. iMade wil dat Vlaanderen inzet op een slim hergebruik van materialen en hoogwaardig gesloten kringlopen en zich zo onafhankelijk mogelijk maakt van de materialenrace om zich heen."

iMade heeft in de eerste fase een duurtijd van twee jaar en zal op het einde een uitgewerkt business model presenteren voor cloud manufacturing in Vlaanderen. Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Vlaanderen in Actie en het Agentschap Ondernemen.


(door Bert Belmans, hoofdredacteur)

LEES OOK
Obama investeert in 3D-printing voor jobcreatie

ACHTERGROND
De partners in het iMade-project zijn: Colruyt, D&C Services, Ecover, Flanders InShape, Howest Industrial Design Center, Incentim (KULeuven R&D), Komosie, Leuven MRC, Materialise, Melotte, OVAM, Pars Pro Toto, PLAN C, Robberechts, Royal Haskoning, Sirris, Sustenuto, Telenet, TP Vision, VITO. Plan C treedt op als coördinator .