• 27/11/2012

Europese pompenmarkt groeit met 4,1%, maar vooral door inflatie

Conclusies Europump-rapport: volgende 5 jaar enkel groei in BRIC- en ontwikkelingslanden. Zestien bedrijven controleren meer dan helft van wereldmarkt. Hernieuwbare energie tast vraag aan.

Trefwoorden: #Colfax, #europump, #Flowserve, #Grundfos, #Idex, #ITT, #KSB, #Kubota, #Pentair, #Roper, #SPX, #Sulzer, #Toroshima, #Weir, #Wilo, #Xylem

Lees verder

maint_art

( Foto: Flygt )

ENGINEERINGNET -- Europump, de Europese vereniging voor pompenbouwers, heeft een rapport gepubliceerd over de groeivooruitzichten voor de wereldwijde pompenmarkt in de periode 2012-2017.

Die groeivooruitzichten zijn zwak, zo concludeert Europump. Dat komt enerzijds door de schuldposities in de VS, Europa en Japan en anderzijds door de groeivertraging in China. De wereldhandel is vlak of zelfs licht dalend. Ten gevolge van de macro-economische situatie zullen de investeringen in 2013 en 2014 zwak blijven. 2013 wordt een minder goed jaar dan 2012, behalve wat de olie- en gasindustrie betreft. De olieprijzen blijven immers hoog.

De groei van de pompenmarkt blijft zich situeren in de BRIC- en ontwikkelingslanden. De ontwikkelde landen kennen een vlak verloop. De CAGR (Compound Annual Growth Rate) voor de volgende 5 jaar bedraagt voor Europa 4,1%, terwijl het wereldgemiddelde 5,6% is. Ongeveer 3% daarvan is echter het resultaat van inflatie, eerder dan van volumegroei. De historische groeitrend bedraagt eerder 8% per jaar. De wereldmarkt voor pompen (exclusief onderdelen) heeft in 2012 een omvang van 11,5 miljard dollar in Europa, 4,9 miljard dollar in Afrika/Midden-Oosten, 17,3 miljard dollar in Azië and 8,3 miljard dollar in Amerika.

16 bedrijven controleren bijna 60% van de wereldmarkt: Flowserve, Sulzer, KSB, SPX Flow Technology, Roper, Kubota, Colfax, Grundfos, Idex, ITT Industrial Process, Pentair Water Group, Toroshima, Weir Group, Wilo en Xylem. Grundfos is nog altijd de grootste speler. Opmerkelijk is de steile groei van SPX.

De Verenigde Staten worden in de zeer nabije toekomst zelfvoorzienend op het gebied van olieproductie. De verwachting is dat dit land binnen vijf tot zeven jaar zelfs de grootste olieproducent ter wereld zal worden dankzij schalieolie. Leveranciers aan de olie-industrie zullen het de komende vijf jaar goed blijven doen, aangezien de olieprijs hoog zal blijven.

In Europa is de industrie de belangrijkste klant van de leveranciers. Die industrie heeft het echter moeilijk, net zoals in Japan.

In de BRIC-landen groeit Brazilië sterk mee met de mijnindustrie die toelevert aan China. De groeivertraging in China zal echter een terugval veroorzaken in Brazilië. Rusland zal dankzij zijn olie- en gasindustrie sterk blijven presteren. India maakt een forse groeivertraging door die enkele jaren kan aanhouden om daarna (2017), weer op te pikken. De groei in China neemt sterk af. De kapitaalinvesteringen dalen scherp en de pompenmarkt krijgt rake klappen. China blijft nog wel voor geruime tijd de fabriek van de wereld.

In de eindmarkten zal de mijnindustrie naar verwachting een sterke terugval ondervinden door de groeivertraging in China. De industrie zal de komende 5 jaar met 2% groeien, terwijl het cross-industriële gemiddelde 5 tot 6% bedraagt. Gecorrigeerd voor inflatie is dat een contractie. Olie en gas zullen het in de komende jaren goed blijven doen. Raffinage zal wegtrekken naar ontwikkelingslanden, het Midden-Oosten en China. In Irak raakt de olieproductie ook terug op de sporen.

De opkomst van hernieuwbare energie doet de vraag naar pompen dalen. Vooral zonne- en windenergie vergen niet veel pompen. De vraag naar industriële pompen is sinds 2010 groter in de ontwikkelingslanden (inclusief BRIC) dan in de ontwikkelde landen. Die kloof zal in de komende jaren nog groter worden. De vraag naar pompen voor afvalwater is nog steeds hoger in de geïndustrialiseerde landen en dat zal zo blijven. In de ontwikkelingslanden stijgt de vraag jaar op jaar, aldus Europump.


(bron: Agoria)