• 03/12/2012

Handprotesen steeds geavanceerder (+video)

De nieuwe techniek kan ook echt weer een groot gedeelte van verloren vaardigheden kunnen herstellen.

Trefwoorden: #bionische arm, #handprotese

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- Met de Bebionic 3 heeft de techniek achter handprothesen nu duidelijk een keerpunt bereikt waarop het niet langer onhandige en ontoereikende vervangingen zijn, maar ook echt weer een groot gedeelte van verloren vaardigheden kunnen herstellen.

De hand van Nigel Ackland werd vijf jaar geleden verbrijzeld in een industriële mixer. Na het ongeluk probeerde Ackland een hele serie van prothesen.

Van een passieve hand, tot een haak die hij open en dicht kon doen, tot een soort elektrische knijpers. Toch was Ackland hiermee niet tevreden en ging op zoek naar iets beters.

Onlangs kreeg Ackland de nieuwe prothese aangemeten. De prothese is ontwikkeld door RSL Steeper en is een zogeheten myoelektrische hand.

De hand wordt aangestuurd door bewegingen en elektrische activiteit van twee nog intacte spieren in de geamputeerde arm. De arm kent 14 afzonderlijke grepen, variërend van een sterke grip tot een grip op ‘handschudsterkte'. De prothese kan daarnaast 45 kilo dragen.

Ackland geeft ook aan dat hij de hand kan gebruiken voor dingen waar hij niet voor ontworpen is, bijvoorbeeld een toetsenbord: "Ik kan nu weer met twee vingers typen", aldus een enthousiaste Ackland.

Dit is niet de enige geavanceerde prothese. Ook de ‘i-limb ultra' van Touch Bionics is een zeer geavanceerde myoelektrische hand voor geamputeerden.

Deze laatste kan, net als de Bebionic, individuele vingers aansturen en kent een krachtige grip. Maar patiënten (en hun verzekeringsmaatschappijen) krijgen de protheses niet voor niets.

Beide handprotesen kosten tussen de 12.000 en de 19.000 Euro.


(bron: Aandrijven & Besturen)

Video: