• 03/12/2012
  • |     BB

Elia: vanaf 2013 alvast 300MW extra invoercapaciteit vanuit Nederland

Elia was technisch al klaar om meer stroom vanuit Nederland in te voeren, maar heeft daarover nu ook akkoorden gesloten. 300MW, of bijna één derde van een kerncentrale, ligt al vast.

Trefwoorden: #Amprion, #elia, #RTE, #tennet

Lees verder

Techniek

( Foto: Hannover Messe )

ENGINEERINGNET -- De Nederlandse en Belgische netbeheerders TenneT en Elia hebben een akkoord bereikt over een verhoging van de transportcapaciteit tussen Nederland en België.

Ook enkele andere netbeheerders - RTE, Amprion en TenneT GmbH – uit Frankrijk en Duitsland zaten naar verluidt mee aan de vergadertafel, 'voor overleg'. Zoals geweten is het mogelijk dat zij moeten inspringen, in het geval de weersomstandigheden deze winter extreem zijn in België en het verbruik dus hoge pieken bereikt.

De vraag naar het gebruik van deze grensoverschrijdende capaciteit - de invoer van stroom uit het buitenland – staat in de belangstelling omdat in België 2.000MW productiecapaciteit niet beschikbaar is door de technische problemen in de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2. Voor het geval er deze winter extreme tekorten opduiken, lanceerde Elia eerder al een noodplan om verbruikers gefaseerd af te schakelen. Dat werd in zowat alle middens onthaald als 'een ontwikkeld industrieland onwaardig'.

Er zijn intussen meer details bekend over de invoer van stroom uit Nederland. Zo heef Elia zich alvast van 300MW vanuit Nederland verzekerd door een verhoging in twee fazen.'Eventuele beperkingen mogen alleen als de netveiligheid in gevaar dreigt te komen', aldus Elia in zijn nieuwsbrief.

De eerste fase gaat in vanaf 4 december 2012 en de tweede vanaf januari 2013. In de eerste fase wordt tot 50MW voor de dagcapaciteit en tot 100MW voor de intraday capaciteit vrijgegeven. In de tweede stap zal bijkomend tot 50MW voor de dagcapaciteit en tot 100MW voor de intraday capaciteit worden vrijgegeven.

De transportcapaciteit op de andere grenzen wijzigt niet. De NTC-waarde (Net Transfer Capacity) op de Nederlands-Belgische grens wordt hiermee verhoogd van 1.401 tot maximaal 1.701MW (voor zover de netveiligheid dit dus toelaat).

TenneT en Elia wijzen er op dat er in principe nog méér capaciteit op de Europese dagmarkten kan ingekocht worden indien nodig – 'voor zover dit zou resulteren uit het biedproces van de dagmarkt', met andere woorden voor zover de andere netbeheerders de nodige capaciteit überhaupt ter beschikking willen stellen: "Hierdoor is het mogelijk in België tot 3.500MW energie uit Nederland en/of Duitsland in te voeren."

De hamvraag is of de andere netbeheerders ook de nodige capaciteit zullen aanbieden op momenten dat ze zelf nauwelijks of helemaal niet aan de vraag van hun eigen (nationale) klanten kunnen voldoen. Dat kan het geval zijn wanneer het in grote delen van Europa extreem koud wordt, in combinatie met onvoldoende stroomgeneratie uit zon en wind. Zo'n situatie deed zich dit jaar nog voor in februari (2012).