• 07/12/2012

Actieve kool bindt vervuiling uit slib

Slib mengen met actieve kool heeft als gevolg dat niet gebaggerd hoeft te worden, of het alsnog gebaggerde slib na te behandelen voor opslag of hergebruik

Trefwoorden: #active kool, #slib, #waterzuivering

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Actieve kool bindt stoffen, zoals PCB’s, zodat vervuild slib voortaan veilig in depots opgeslagen of hergebruikt kan worden.

De techniek opent mogelijkheden om bijvoorbeeld in de Biesbosch het slib te mengen met actieve kool zodat er niet gebaggerd hoeft te worden, of in landbouwgebieden waar wel gebaggerd wordt, het slib na te behandelen voor veilige opslag of hergebruik.

De deelnemende kennisorganisaties Deltares, Alterra en RIVM en de bedrijven Norit en Grondbedrijf Martens en Van Oord zien goede mogelijkheden voor toepassing.

Het Nederlandse STW-project “Perspectives of Black Carbon for Sediment Risk Reduction” ging vier jaar geleden van start onder leiding van prof.dr. Bart Koelmans in Wageningen.

Vier proefsloten werden gevuld met vervuild slib uit de Biesbosch, en water waarin 120 vissen zwommen. Aan drie van de vier sloten was actief kool toegevoegd. Hoe fijner de actieve kool was, hoe sneller de binding van schadelijke stoffen verloopt, zo bleek.

In een van de sloten waar het slib met poedervormig kool was gemengd, was het gehalte aan PCB’s in het vissenvet al afgenomen met een factor zestien. In de sloot zonder actieve kool hadden de vissen bijna een dodelijke dosis PCB’s geabsorbeerd.

Mede-projectleider dr.ir. Tim Grotenhuis: “In dit veldexperiment hebben we een proof-of-principle laten zien. Het werkt, maar we zouden wel toe willen naar een echte pilot.”


(KV) (foto STW/Nico Voskamp)