• 12/12/2012
  • |     BB

Febelfin: 'minder bedrijfsleningen in derde trimester 2012'

De kredietverlening aan bedrijven daalt voor de derde trimester op rij. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de Barometer voor ondernemingskredieten, een rondvraag van Febelfin.

Trefwoorden: #febelfin

Lees verder

nieuws

( Foto: Febelfin )

ENGINEERINGNET.BE -- Bedrijven lenen minder bij banken. Dat is de voornaamste conclusie van Febelfin's barometer voor ondernemingskredieten die gebaseerd is op een driemaandelijkse enquête bij de voornaamste marktspelers. Dat betekent – onder meer - dat ondernemingen minder investeren.

Het aantal aanvragen voor bedrijfsleningen daalde in het derde trimester met 11% ten opzichte van het derde trimester van 2011. In bedrag vroegen ondernemingen ruim 16% minder krediet dan in het derde trimester van 2011.

Ook de toegekende ondernemingskredieten daalden in het derde trimester van dit jaar ten opzichte van het derde trimester van 2011: in aantal met 16% en in bedrag met 24%.

Febelfin: 'Deze negatieve cijfers houden verband met de moeilijke economische context, die kan wegen op de kredietwaardigheid van een dossier, en met het lage ondernemersvertrouwen'.

'Nochtans wordt er in België nog steeds krediet aan ondernemingen verstrekt tegen erg voordelige tarieven die tot de laagste in Europa behoren', merkt Febelfin op.

'De gemiddelde gewogen interestvoet bedroeg in september 2012 2,98%. Dat is nog steeds het op één na laagste tarief ooit, na de 2,97% van juli 2012'.

Om de daling te stuiten zijn er, nog steeds volgens Febelfin, 'bijkomende stimuli nodig'. Met de verschillende federale en regionale overheden wordt bekeken op welke manier extra zuurstof kan gegeven worden aan de economie.

Eén van de voorstellen die op tafel ligt is de creatie van projectobligaties en kmo-fondsen.


ACHTERGROND
Febelfin is de Belgische federatie van de financiële sector. Ze vertegenwoordigt 265 leden en verzoent hun belangen met die van beleidsmakers, toezichthouders, beroepsfederaties en belangenverenigingen op nationaal en Europees niveau.