• 13/12/2012

BioBTX maakt kunststof uit biomassa mogelijk

Benzeen, tolueen en xyleen gewonnen uit afvalhout, reststromen uit de agro-industrie en afvalmateriaal van de papierindustrie

Trefwoorden: #Benzeen, #biobased economy, #biobtx, #tolueen, #xyleen

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- Het Groningse (Nederland) ontwikkelingsbedrijf BioBTX is erin geslaagd drie belangrijke bouwstenen voor plastic te winnen uit biomassa. Dat meldt 'Dagblad van het Noorden'.

Het betreft benzeen, tolueen en xyleen, samen btx genoemd. Deze basischemicaliën voor veel kunststoffen worden nu nog uit fossiele grondstoffen, voornamelijk aardolie, geproduceerd.

Met de door BioBTX ontwikkelde technologie kan btx gewonnen worden uit onder andere afvalhout, reststromen uit de agro-industrie en afvalmateriaal van de papierindustrie. Volgens Niels Schenk, technology manager bij BioBTX, liggen de kosten van de biologische btx niet hoger en hoeft er niets veranderd te worden in de huidige kunststofproductieprocessen.

Hij concludeert dat de ontdekking kan zorgen voor een doorbraak voor de biobased economy.

“Dit is een belangrijke stap voorwaarts en we gaan ervan uit dat dit heel groot wordt”, zegt hij in het Dagblad van het Noorden.

BioBTX is een dochteronderneming van het adviesbureau KNN. Het bedrijf heeft de technologie ontwikkeld in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen en het biotech-bedrijf Syncom.


(KV) (afbeelding BTX)