• 17/12/2012
  • |     BB

Ingrid Lieten laat 'Open en Linked Data'-platform bouwen door iMinds

ICT-onderzoeksinstituut iMinds gaat 'Open Data'-platform ontwikkelen voor overheid om informatie gemakkelijker te delen en hergebruiken. De opdracht: er meteen ook 'Linked Data' van maken.

Trefwoorden: #app, #apps, #AppsForAntwerp, #AppsForFlanders, #ibbt, #iminds, #ingrid lieten, #MultiMediaLab

Lees verder

research

( Foto: iMinds, Ingrid Lieten )

ENGINEERINGNET.BE -- De overheid blinkt niet uit in efficiënte verspreiding van zijn informatie. Er zijn tientallen websites, en vaak moet je een pdf of excel-bestand downloaden om aan de gegevens te raken die je zoekt.

Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten wil beter doen: een 'open data'-platform moet delen en hergebruiken van gegevens eenvoudiger én transparanter maken.

Een voorbeeld van het concept is terug te vinden in de ‘AppsforFlanders’-wedstrijd. In 4 stappen legt de bezoeker zijn of haar profiel vast, en de app geeft daarna aan voor welk knelpuntberoep de gebruiker in aanmerking kan komen op basis van de VDAB databank.

Of neem 'WeCare': dat brengt de zorgcentra in Vlaanderen in kaart en zoekt de beste plaatsing voor nieuwe zorgcentra aan de hand van bestaande bevolkingsdata en de bestaande centra.

Lieten wil nog een stap verder gaan en van 'Open Data' ook 'Linked Data' - verbanden tussen informatie - maken. Zo'n platform zou Vlaanderen meteen naar de top van de EU op het gebied van open data katapulteren.

De bedoeling is een laagdrempelig platform te bouwen waardoor iedereen bij de overheden binnen de spreekwoordelijke '15 minuten' op een geautomatiseerde manier zijn/haar datasets open kan publiceren en connecteren met andere open datasets.

Voor de ontwikkeling spreekt de Vlaamse Regering één van zijn kennisinstituten aan: iMinds, het vroegere IBBT. Dat timmert al een tijdje aan de weg, samen met een aantal lokale besturen, een handvol softwareontwikkelaars en zijn eigen onderzoeksgroep MultiMediaLab.

Enkele realisaties van dat Lab zijn AppsForGhent, AppsForFlanders en AppsForAntwerp.