• 18/12/2012

FBI rolt malwarebende op met hulp van Facebook

Het Amerikaanse FBI is erin geslaagd een internationale malwarebende op te rollen die via Yahos-malware zo’n 850 miljoen dollar stal. Facebook stak een helpende hand toe.

Trefwoorden: #Butterfly, #Eurograbber, #FACEBOOK, #FBI, #Koobface, #Yahos

Lees verder

Nieuws

( Foto: Facebook )

ENGINEERINGNET -- In een verklaring maakte de Amerikaanse opsporingsdienst dat het tien arrestaties heeft verricht in zeven landen over de hele wereld. De aangehouden mannen gebruikten het malwareprogramma Yahos om zo’n 11 miljoen computers te besmetten, die werden ingelijfd bij het Butterfly-botnet.

Met dit botnet stal de groep creditcardgegevens en persoonlijke financiële informatie, die hen volgens de FBI het astronomische bedrag van 850 miljoen dollar opleverde. De Amerikaanse dienst zegt niet hoe het uit is gekomen bij dit bedrag, maar als het klopt, steken bekende criminele netwerken als Zeus en Eurograbber er schril bij af.

“Facebooks beveiligingsteam bood assistentie aan de wetshandhaving doorheen het onderzoek via hulp bij het identificeren van de oorzaak, daders en slachtoffers van de malware”, geeft de FBI aan.

“Yahos mikte tussen 2010 en oktober 2012 op Facebook-gebruikers en zijn beveiligingssystemen waren in staat om geïnfecteerde accounts te identificeren en gereedschap te bieden om die dreigingen te verwijderen”, vult het aan.

Het is niet geheel duidelijk hoe Facebook exact zijn burgerplicht heeft vervuld, maar het is niet de eerste keer dat het sociaal netwerk in actie komt tegen cybercriminelen die actief zijn op zijn pagina’s.

Afgelopen januari speelde het een centrale rol in de ontmaskering van de Koobface-bende, waarbij het de persoonlijke gegevens van de criminelen online zette.

Via een marktplaats voor antivirusproducten probeert het daarnaast zijn leden te bewegen zichzelf beter te beschermen tegen malafide links die over Facebook zwerven.


(bron: ZDNet, Rowald Pruyn)