• 20/12/2012

Belg vicevoorzitter van prestigieuze Raad van CERN

Belgische professor Walter Van Doninck van VUB wordt vanaf 1 januari de vicevoorzitter van de Raad van CERN. 'Een hele eer', zo vindt hij zelf.

Trefwoorden: #cern, #Large Hadron Collider, #LHC, #vub, #Walter Van Doninck

Lees verder

research

( Foto: VUB, Walter Van Doninck naast koning Albert )

ENGINEERINGNET.BE – De Belgische fysicus Walter Van Doninck is vanaf 2013 de vicevoorzitter van de Raad van CERN. Die prestigieuze positie verwierf Van Doninck niet zonder slag of staat: hij stond in 'competitie' met drie andere kandidaten: een Zweedse, een Nederlander en een Brit.

In de laatste stemronde werd hij ten koste van zijn Zweedse collega verkozen. Zelf vindt hij het een hele eer en hij is ook trots België te kunnen vertegenwoordigen.

Walter Van Doninck (1948) is Onderzoeksdirecteur bij het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen en professor aan de Vrije Universiteit Brussel.

Hij studeerde natuurkunde aan het toenmalige RUCA (Antwerpen) en de VUB. In 1977 behaalde hij zijn doctoraat aan de VUB. Sedert 1992 werkt hij aan het CMS-experiment nabij de LHC in het CERN-onderzoekscentrum.

Het CERN nabij Genève baat ‘s werelds krachtigste deeltjesversneller uit, de Large Hadron Collider, waar onderzoek wordt verricht naar de meest elementaire deeltjes in de natuur.

Recent nog kwam het internationale onderzoeksinstituut in het nieuws door de ontdekking van het Brout-Englert-Higgs Boson deeltje.