• 04/07/2012
  • |     BB

Doorbraak in fysica: Higgs-Boson deeltje bestaat!

Fonds Wetenschappelijk Onderzoek juicht wetenschappelijke doorbraak van onder meer Vlaamse CERN-onderzoekers toe.

Trefwoorden: #Boson, #cern, #Dirk Ryckbosch, #fwo, #fysica, #Higgs, #Higgs-Boson, #Jorgen D’Hondt, #odysseurs, #Van Mechelen

Lees verder

research

( Foto: CERN )

ENGINEERINGNET.BE -- Zoals al eerder in de media gelekt, is vandaag het bestaan van het zogenaamde Higgs-Boson of Higgs deeltje (of in wetenschappelijke kringen: het Brout-Englert-Higgs deeltje) officieel bevestigd.

Dat werd tijdens een presentatie vrijgegeven door Prof. Jorgen D’Hondt (VUB), Prof. Dirk Ryckbosch (UGent) en Prof. P. Van Mechelen (UA), die vandaag hun onderzoeksresultaten vanuit Brussel becommentarieerden.

Sinds 2005 werken vanuit Vlaanderen al een 70-tal onderzoekers mee aan deze heroïsche ontdekkingstocht naar de fundamenten van onze fysica. Zes universiteiten uit België nemen aan het project deel.

Het FWO-Vlaanderen laat in een reactie weten dat 'de zoektocht naar het Higgs-Boson deeltje niet mogelijk zou zijn geweest zonder de kennis vanuit ons land'.

In totaal investeerde de Vlaamse overheid via het FWO circa € 16 miljoen in dit omvangrijke wetenschapsproject. Dit via investeringen binnen het kader van de Big Science-subsidies, het Odysseusprogramma en via de reguliere FWO-mandaten en FWO-projecten.

“Deze doorbraak toont aan dat er voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol is weggelegd. Onderzoekers zijn bezig met de fundamenten van onze kennis en van ons wereldbeeld. Het FWO is blij dat dankzij de Vlaamse bijdrage dit internationale project een zo belangrijke doorbraak heeft kunnen realiseren. Dit bevestigt ons pleidooi dat investeringen in wetenschappelijk onderzoek nodig zijn en de locomotief van innovatie zijn,” aldus Mevr. E. Monard, secretaris-generaal van het FWO.

Minister van Wetenschapsbeleid, Ingrid Lieten, beaamt: “We verleggen met baanbrekend wetenschappelijk onderzoek de grenzen van onze kennis. Voor fundamentele vragen zoals de zoektocht naar het Higgs-boson is internationale samenwerking cruciaal. Ik ben dan ook verheugd dat Vlaamse onderzoekers zo’n belangrijke rol hebben kunnen spelen in deze ontdekking.”


ACHTERGROND
De Large Hadron Collider of kortweg de deeltjesversneller te CERN (de Europese organisatie voor kernonderzoek) heeft een omtrek van 27 kilometer en bevindt zich ongeveer 100 meter onder de grond op de Frans-Zwitserse grens nabij Genève. De eerste grote uitdaging voor dit unieke experiment is het zoeken naar bewijzen voor het bestaan van een deeltje dat verantwoordelijk zou zijn voor de massa van de deeltjes in het universum rondom ons. Dit is een cruciaal ontbrekend puzzelstukje in de standaard theorie die fysici sedert verschillende decennia gebruiken om zowat alle bekende fenomenen in de natuur op microschaal te beschrijven.