• 02/01/2013

3D printing is populair in Japan (+video)

3D printing voor de doe-het-zelver en de professional wordt populair in Japan.

Trefwoorden: #3D-printing, #additive manufacturing

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET-- - 3D printing wordt steeds populairder in Tokyo, meldt de Nederlandse Innovatie-Attaché Paul op den Brouw. Hij illustreert dit met enkele frappante voorbeelden.

*De ‘Maker Faire 2012’ in Tokio richt zich op de doe-het-zelver en de professional die eigen producten ontwerpen en maken. De “maker” beweging in Japan groeit. Ze vindt plaats in het Miraikan, het National Museum of Emerging Science and Innovation. Er vinden sessies plaats op het gebied van RepRap 3D printers. Er zijn allerlei ruimten voor makers en gebruikers, voor ornithopters en computing, voor solderen en een hele serie handvaardigheid workshops.

*In oktober opende 3-D printer distributeur, iGuazu Corp., in Shibuya zijn Cube showroom met allerlei apparaten. En vlakbij de Cube showroom is FabCafe gevestigd, dat eigendom is van Loftwork Inc. Hier wordt gebruik gemaakt van een laser snijder om met de computer gemaakte ontwerpen te maken. De 2 bedrijven, Loftwork en iGuazu, bieden samen cursussen aan die vooral bij vrouwen erg in trek blijken.

*Tokyo’s Gyre Art Gallery onthulde onlangs zijn nieuwe 3D shashin-kan machine. In plaats van vier fotootjes uit een fotocabine, maakt deze machine 3-D miniaturen van personen die plaats nemen voor het apparaat. Met behulp van een 3D scan van het hele lichaam wordt via 3-D printing een figuurtje geproduceerd van 10, 15 of 20 cm lang. Het figuurtje wordt vervolgens nauwkeurig beschilderd en na een maand afgeleverd aan de klant.

*In de kliniek Hiro-o Ladies vervangen 3D in hars uitgevoerde afbeeldingen van een foetus nu de ultrasone babyplaatjes van vroeger. De 3-D printer is afkomstig van het bedrijf Fasotec en creëert ‘Tensi no Katachi’ (‘Vorm van een Engel’) in allerlei vormen en Maten, als presse-papier. De foetus zweeft in helder luciet, geproduceerd via een dubbele hars extruder. Kostprijs: iets meer dan duizend euro.

*Onlangs opende FabLab Shibuya. FabLab heeft een wereldwijd netwerk van ongeveer 130 locaties waar het publiek toegang heeft tot allerlei maak- en productie machines. FabLab “wil het voor iedereen makkelijker maken om dingen te maken”.

*Harumaki Project Corp. heeft een viertal kantoorruimten in Tokio: zogenaamde ‘co-labs’, die gebruikt worden door creatieve professionals voor het maken van bepaalde producten. En in Shibuya heeft het bedrijf onlangs een zogenaamde ‘co-factory’ geopend. Het bedrijf maakt vaak producten, of helpt er te maken, voor gemeentelijke overheid en particuliere bedrijven.


(KV)(foto Weirdasianews)

Video: ‘Tensi no Katachi’ (‘Vorm van een Engel’)