• 04/01/2013
  • |     BB

Proefproject: telecomkabels via de drinkwaterleiding naar je huis

VMW, de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, heet voortaan De Watergroep. Een schitterend idee: het bedrijf wil telecomoperatoren hun glasvezelkabels in zijn leidingen laten leggen.

Trefwoorden: #vmw, #watergroep

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.BE - 2013 staat voor VMW in het teken van 100 jaar drinkwatervoorziening. Van die gelegenheid maakt het gebruik om zijn naam te veranderen in De Watergroep.

“Onze naam dekte niet langer de lading”, legt voorzitter Luc Asselman uit. “We doen ondertussen heel wat meer dan drinkwater produceren en leveren. We hebben ook een uitgebreid dienstenaanbod op het vlak van gemeentelijk afvalwaterbeheer. En onze business unit Industrie & Services is ondertussen een gevestigde waarde op de Vlaamse markt.”

De Watergroep is naar eigen zeggen ook 'niet bang om de platgetreden paden te verlaten'. Zo zit er een proefproject in de pijplijn waarbij telecomkabels worden aangelegd in drinkwaterleidingen, een primeur voor Vlaanderen.

Door de glasvezelkabels aan te leggen via de drinkwateraftakking wordt het makkelijker én goedkoper om de glasvezelkabel in de huizen binnen te brengen zonder extra graaf- en breekwerk. De Watergroep zou in dit geval zijn leidingen ‘verhuren' aan derden.

De denkpiste om kabels in de bestaande leidingen van nutsvoorzieningen te trekken is niet zo nieuw. Bijvoorbeeld in Nederland en Duitsland is er al mee geëxperimenteerd. Ook bijvoorbeeld in rioleringen, maar dat is een stuk minder interessant doordat de omgeving er agressief is. Tot nu is de techniek in geen enkel land op grote schaal ontplooid.

Nog een innovatie: de ontwikkeling in eigen rangen van de ‘flotatienozzle'. Dat is een een toestelletje dat luchtbelletjes maakt en dat zorgt voor een optimale en energiezuinige exploitatie van waterbehandelingsinstallaties. Er zou volgens De Watergroep zelfs al internationale belangstelling voor bestaan.