• 04/01/2013
  • |     BB

Ultraprecies draaien van kopersegmenten voor lineaire deeltjesversneller

Zwitserse Oerlikon Mechatronics draait ultraprecieze kopersegmenten tot op 1 duizendste millimeter nauwkeurig voor 700 m lange lineaire deeltjesversneller.

Trefwoorden: #hembrug, #oerlikon, #ofc, #paul scherrer, #psi

Lees verder

Techniek

( Foto: Hembrug )

ENGINEERINGNET – Het Zwitserse Oerlikon Mechatronics heeft een opdracht ontvangen van het Paul Scherrer Institut voor het draaien van stukken. Niets speciaals, ware het niet dat het gaat om een nadraaien van OFC-segmenten (Oxygen Free Copper) met een ultrahoge precisie.

De onderzoekers van het instituut hebben een technologie voor deeltjesversnellers ontwikkeld die naar verluidt compacter en energiezuiniger is dan vergelijkbare systemen. Een van de grootste uitdagingen daarbij ligt bij de productie van de koperen segmenten.

Deze OFC-segmenten moeten tot op 1 duizendste millimeter nauwkeurig worden geproduceerd. Het PSI-centrum ontwikkelde zelf het proces voor het draaien van de stukken op een diamantdraaibank.

Deze draaibank is speciaal ge-engineered met een aantal speciale voorzieningen. Zo zijn er onder meer extra systemen voor trillingsdemping en een speciaal ontwikkelde hydrostatische torque motorspil met verbeterde rondloopnauwkeurigheid.

De productie zal naar verluidt medio 2013 starten en tot 2016 lopen. Uiteindelijk zal Oerlikon 11.752 segmenten produceren.

Deze nieuwstip werd ons aangereikt door Hembrug Machine Tools, dat de draaibank mag leveren.