• 08/01/2013

Bril met live ondertiteling

Bril voor doven en slechthorenden voorziet de drager van live ondertiteling tijdens een gesprek.

Trefwoorden: #bril, #doven, #slechthorenden, #spraakzien

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Een bril voor doven en slechthorenden. Het klinkt vreemd, maar toch wordt er hard aan gewerkt.

SpraakZien, zoals de bril heet, voorziet de drager van live ondertiteling tijdens een gesprek, met behoud van oogcontact tussen de sprekers.

De bril is draadloos verbonden met een microfoon. Spraakherkenningssoftware transformeert de opgevangen geluiden in tekst, die vervolgens door de bril wordt weergegeven.

Voor een prima horend persoon is de bril misschien een gimmick, voor doven en slechthorenden is hij een uitkomst. Wie de bril heeft opgezet, ziet wat de gesprekspartner zegt als tekst in de lucht verschijnen, geprojecteerd op een afstand van zo’n drie virtuele meters.

Barend Nieuwendijk, van de initiatiefnemende Nederlandse organisatie OorZaak op: “We combineren drie bestaande technieken: een videobril, een mini-microfoon en spraakherkenningssoftware. In die technieken is een enorme ontwikkeling gaande. We willen ook dat de software op de smartphone gaat draaien; nu heb je nog een laptop nodig.”

In het fonetisch lab van de Nederlandse Universiteit Leiden nemen vier studentes tests af bij doven en zeer slechthorenden.

De reacties zijn enthousiast, maar ook kritisch, aldus de studentes. “Er moet nog veel verbeterd worden. Praten met één gesprekspartner lukt bijvoorbeeld wel, maar hoe gaat het op een drukke, luidruchtige verjaardag?

Nieuwendijk: “Met wat we nu hebben kunnen we al veel mensen helpen maar er wachten nog jaren van optimalisering van de bril.”


(KV)

(foto Leiden Universiteit: rechts: Dr. Vincent van Heuven, één van de professoren verantwoordelijk voor het onderzoek)