• 09/01/2013
  • |     BB

Jobat dicht privacylek in online Loonwijzer

De jobboard Jobat heeft het veiligheidslek gedicht dat eerder deze week gemeld werd. Gedurende korte tijd waren het e-mailadres en het brutoloon van bepaalde bezoekers zichtbaar op de site.

Trefwoorden: #jobat, #privacy, #veiligheidslek

Lees verder

HR

ENGINEERINGNET.BE -- 'Loongegevens zijn een delicate kwestie', stelt Jobat in een reactie. 'De Vlaming vergelijkt zijn loon graag met dat van anderen, maar wil liever niet dat iemand het zijne kent. Wanneer iemand plots wél het loon van diverse mensen kan raadplegen én kan koppelen aan een e-mail adres is er sprake van een privacyprobleem'.

Via de Jobat Loonwijzer kan iedereen die dat wil, een persoonlijk rapport genereren met daarin al zijn gegevens: gemiddeld brutoloon, extralegale voordelen enzovoort.

“Blijkbaar is het daar verkeerd gelopen en kon de folder met rapporten via een achterpoortje vrij geraadpleegd worden”, aldus Marc Van de Woestijne, Online Development Manager bij Jobat. “Maar er is in deze zaak geen enkele link met onze CV-database."

“Wij willen graag onze excuses aanbieden voor dit gebeuren én de persoon die ons dit probleem gemeld heeft bedanken. Door zijn reactie is er geen misbruik kunnen plaatsvinden van de gegevens”, aldus Van de Woestijne.

Volgens de jobboard zouden geen andere personen de bewuste folder hebben geraadpleegd, noch zou er enig misbruik van gegevens zijn gebeurd.

Het incident krijgt extra aandacht doordat onlangs op de NMBS-site de persoonsgegevens van niet minder dan 1,5 miljoen klanten vrij te vinden waren.

De Belgische Privacycommissie was van oordeel dat de spoorwegmaatschappij daardoor de privacy van zijn klanten wel degelijk geschonden had. Het is namelijk niet ondenkbaar dat privébedrijven de persoonsgegevens gebruiken voor bijvoorbeeld e-mail marketing.