• 11/01/2013

SpaceX Grasshopper -raket stijgt en landt verticaal (+video)

In Texas springen Falcon 9-raketten als een sprinkhaan in het rond.

Trefwoorden: #falcon, #grasshopper

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Een raket die opstijgt, en even verder landt, in identiek dezelfde positie als van waaruit hij vertrok: achtersteven op de grond, punt in de lucht. Normaal gezien gebeurt dat nooit; raketgeleerden van Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX), USA, slaagden er desondanks toch in.

Hun Space X Grashopper ('sprinkhaan')-raket had in november al eens een dergelijke verplaatsing gemaakt waarbij hij 5,4 meter hoog ging.

Eén maand later, echter, slaagden ze er al in een boog te maken van 39,6 meter hoog. De, nochtans lange, raket behield bij het neerkomen zijn positionering (achtersteven op grond, punt in de lucht). Zonder kantelen.

CEO Musk, in november 2012: "In de loop van de volgende maanden zullen we geleidelijk hoogte en snelheid verhogen. Ik denk wel dat er soms eens een falen zal zijn; we zullen veel geluk hebben gehad als dat niet zo is... (...) Verticaal landen is buitengewoon belangrijk- het maakt een zeer vergaande, en snelle herinzet mogelijk van de raket.”

De bijhorende video is gemaakt in McGregor, Texas, op 17 december. Het gaat om een Falcon 9-raket met een Merlin1D -motor.


(KV) (foto wikipedia)

Video: