• 11/01/2013

Schijnbare activiteiten met de Virtual Body-stoel (+video)

Virtual Body-installatie omvat onder meer een 3D-monitor, koptelefoon, ventilatoren die een bries doen ontstaan, en een apparaat dat geurtjes verspreidt.

Trefwoorden: #virtual body

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Ingenieurs verbonden aan het Ikei-laboratorium in Tokyo, Japan, zorgen ervoor dat mensen, bijvoorbeeld, kunnen ervaren hoe Usain Bolt zich voelde toen hij het record van de 100 meter sprint brak.

Ze doen dit via de zogenaamde 'Virtual body'-technologie. Deze simuleert vijf zintuigen met behulp van audio- en videoapparaten, geur en wind. Zo ontstaat een 'plaatsvervangende ervaring'-ééntje die eigenlijk iemand iemand anders ervaart.

De installatie omvat onder meer een 3D-monitor, koptelefoon, ventilatoren die een bries doen ontstaan, en een apparaat dat geurtjes verspreidt. De persoon zit in een wiegende stoel met voetpedalen.

De benen van de persoon in de stoel bewegen als bij wandelen, lopen, en op en neer bewegen. Als het gaat om lopen, zal wie in de stoel zit ook de bijhorende vibraties voelen, aan scheenbenen en knieën.

Alles gebeurt mooi gesynchroniseerd. Uiteraard ook het ontstaan van wind en geuren. Prof. Yasushi Ikei: "Als je in de stad wandelt zijn er verschillende geuren en briesjes. Ook deze maken we dan ook na.”

Als doelgroep wordt alvast gedacht aan senioren. Velen van hen hebben minder kracht om buiten allerlei zaken te doen; de Virtual Body-stoel kan hen een surrogaat geven.


(KV)(foto diginfo/gizmag)

Video: